Er det ikke deilig å ha noe å hate?

‘Hat’ er et veldig sterkt ord. Hvis noen skrev “jeg hater homser” på facebook-statusen sin så hadde nok jeg (og utallige andre) fyrt av gårde en salve eller to til vedkommende. Forklart dem at slike holdninger uakseptable. Forklart dem at homofile mennesker er helt vanlige mennesker, som deg og meg. Eneste forskjellen er at de foretrekker at partneren har samme type understell som dem selv (men for å være helt ærlig så hadde jeg mest sannsynlig bare trykket på sinnaikonet. Hvorfor bruke ord når man kan bruke emojis?).

“Det er min mening og jeg har rett til å ha den.” Det stemmer, på lik linje som at jeg har rett til å fortelle deg det motsatte. Men sånn for ordens skyld; den eneste grunnen til at jeg gidder å henge meg opp i hatet ditt er fordi det er ødeleggende og destruktivt for andre mennesker. Noe hat må man slå hardt ned på. Det er nødvendig når det går på bekostning av andre, men så finnes det enkelte ting her i verden som det er helt uunngåelig å hate. Og som det er (vel, burde være…) helt akseptabelt at man hater. Som for eksempel snø.

Jeg hater snø. Dypt og inderlig. Jeg kan til nød innrømme at snø er fint når man sitter inne i varmen og ser ut av vinduet. Og snø på julaften er selvfølgelig fint. Alt annet, og da mener jeg absolutt alt annet, som er snørelatert står på hat-lista mi. Så da årets første lass med våt masse datt ned fra himmelen var jeg raskt ute med å fortvile over dette på facebook. Jeg putta til og med inn ordet ‘hater’ i statusen min (ikke at det er så uvanlig for mitt vedkommende altså).

Uavhengig av hva man hater så er hat-ordet så sterkt at enkelte blir fryktelig provosert av at det benyttes. Selv om man hater noe de hater, men spesielt om man hater noe de liker. Som snø. For selv om jeg ikke liker dette våte, kalde og ufordragelige været så har det en enorm fanskare, og problemet med mange av disse er at de ikke ser ut til å forstå hvorfor noen ikke liker snø.
Og det er igjen den holdningen der som provoserer meg. Folk som påstår at “innerst inne så liker du egentlig snø” eller som velger å ikke tro på snø-hatet mitt. Nå, dette er en veldig banal sak, men mange av disse responsene er også ganske vanlige i andre og litt mer alvorlige situasjoner. Som hvis man f.eks sliter med mørke og depressive tanker. “Det er ikke så ille” eller “sånn må du ikke tenke” er vel noe alle som sliter med angst, nerver eller depresjon har hørt en eller flere ganger i løpet av sine tunge stunder. 

Som mottaker av slike kommentarer så føler jeg at saken min (eller problemet) blir bagatellisert. Det er jo faktisk ikke opp til noen andre å definerer mitt forhold til snø. De må gjerne være uenig i det og proklamere hvor mye de elsker denne fordømte istiden, vi kan fint ha en debatt, men jeg finner det problematisk å diskutere med noen som tar utgangspunkt i at jeg ikke vet hva jeg liker eller ikke. Dette er liksom ikke mitt første møte med snø. Jeg har opplevd det før, evaluert alle disse opplevelsene og konkludert med at de fleste av dem er negative. Ergo: Jeg hater snø.

Men så dukker det opp en annen rase i kommentarfeltet, de som ikke ser problemet, bare en enkel, men umulig løsning: “Hvis du hater snøen så mye så kan du jo bare flytte til varmere strøk.” Enkelt og greit. Liksom. Men det er jo ikke det. Enkelt og greit altså. Jeg hadde selvfølgelig flyttet til Spania på dagen om jeg kunne, men livskvaliteten min består av mer enn et snøfritt liv. Her er jo hjemmet mitt, venner, familie og NAV. Det er alt for mye positivt her til at jeg velger å flytte fordi det daler ned hvite flak fra himmelen ett par måneder i året.

Men når det kommer til anti-homoen på facebook hadde jeg nok tenkt det samme. Det at han ikke vet sitt eget beste. At innerst inne så liker han homofile, han har bare ikke møtt mange nok av de, så jeg må fortelle ham hvor skapet står og alle vet jo det at fine og fornuftige debatter starter med nedlatende kommentarer. 

For selv om man vil skrike “din forkvakla idiot” så er det bedre å holde hodet kaldt. Man burde heller spørre vedkommende hvorfor de hater. Men det er så vanskelig å skrive om dette nå. Jeg vil jo helst hyle ut om hvor mye jeg hater USAs 45. president. Jeg vil skrike ut hvor mye jeg hater de som valgte ham. Alle de som stemte på den jævla appelsinen. Men vi kommer jo ingen vei med å hate folk. Vi kan hate meningene deres, vi kan hate det de står for, men i enhver debatt eller diskusjon så får vi gjøre vårt beste for å unngå å gå på person, selv om man blir irritert bare av å se på vedkommende. Selv om man egentlig hater alt ved de. Selv om de spiller skittent. 

Men hvor fornærmet har vi egentlig lov til å bli når folk hater døde gjenstander? Eller noe så uforutsigbart som været? Vi burde jo bli fornærmet når folk viser urett mot andre mennesker, men snø? Det er som å bli grinete fordi noen ikke liker den samme musikken som man selv hører på. Det er like teit som å havne å håndgemeng med noen fordi de syns favorittfilmen din er ræva. Ja, det er kjempesurt å høre at noe som står ditt hjerte nært er forhatt av andre, men tror du virkelig at din rant med en hel masse anekdoter om hvor fantastisk livet ditt har vært takket være snø kommer til å forandre min mening? Jeg har jo bøttevis med negative anekdoter om den samme saken baserte på mine egne opplevelser. Det beste er nok å akseptere at jeg ikke er førstemann til å bli med deg ut for å lage snøengler.

Vi har nok av ting å være grinete på her i verden. Det er nok av faenskap der ute som må adresseres. Plukk heller på de, og la meg sitte inne i fred og gremmes over været.
It’s called pick your battles.


Er heller ingen fan av den nye innkjørselen vår (teknisk sett en nedkjørsel).
Har hittil ikke klart å komme meg ned uten en skramme takket være IS og SNØ.

Og sånn for ordens skyld: Man MÅ ikke like snø selv om man er født og vokst opp i Norge. Dette er en myte på lik linje som det at alle nordmenn er født med ski på beina.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg