Fuck Noah?

Vel, jeg rakk knapt å klage over folk som blir fornærmet på “feil” grunnlag før jeg fikk et sterkt behov for å bli fornærmet sjæl. Støtt og krenket. Faktisk.

Det pågår tydeligvis en krig.
Bønder og jegere på en side. Dyrevernorganisasjonen Noah på den andre. 
En jeger har følt seg støtt av arbeidet Noah driver med og bestemte seg for å sende de en saftig beskjed… “Fuck Noah” skrevet med skutt mink. Bildet postet han på facebooksiden sin med en ekstra hyggelig hilsen om at neste melding ville komme i form av døde ulver i en formasjon som kunne leses fra månen. Han har i ettertiden sagt at det ikke var han som tok bildet, men en bekjent (“I have this friend….”). Beskjeden til Noah stiller han seg uansett bak. (Jeg kunne putta inn bildet HER, men jeg har ingen interesse av ha noe sånt på denne siden. Det var noe kvalme greier, men du kan fint finne det ved hjelp av et enkelt googlesøk om du ikke har klart å få med deg debatten.)

For tiden er jeg naver så dagene mine går stort sett ut på å krangle med folk på internett. Denne saken var intet unntak. Jeg er jo tross alt en sånn dyreverner som går i tog mot pels, handler cruelty free produkter og unngår kjøtt. Jeg følte nesten at jeg hadde litt rett til å bli støtt. Men mest ble jeg jo støtt av de i kommentarfeltet (egentlig så er “støtt” helt feil ordvalg. “Satt ut” passer kanskje bedre…) som ble støtt av at folk ble støtt. Isteden for å diskutere saken var det omtrent 150 stykker som kommenterte hvor idiotisk det var å bli støtt av noe slikt, mens ordvalgene og kommenteringen deres åpenbart viste at de selv var støtt av folk som var støtt av en som opprinnelig var støtt.
En ting er å klage over andre mennesker som er støtt, men jeg måtte virkelig facepalme meg selv opp til flere ganger når folk klaget over at Noah reagerte på dette og skulle anmelde saken. De burde nemlig hevet seg over det makabre stuntet, så problemet var deres, ikke jegerens.
Hmm…

Ok. La oss se litt nærmere på denne saken.

Bildet så i utgangspunktet dagens lys fordi jegeren og vennen hans ikke liker måten 
dyrevernsorganisasjonen Noah behandler jegere. I følge han har Noah en saftig drøm om at hele verden skal bli veganere (noe de helt sikkert også har) og han anklager organisasjonen for å trakassere jegere. Som eksempel på dette bruker han en sak fra noen år siden (hadde jo vært fint med litt nyere eksempler, men skitt au…) hvor Noah skal ha gått etter minkjegere og levert en video til politiet hvor en en jakthund river en mink i fillebiter (…). Det er for ham helt uforståelig hvorfor Noah er så sære på dyrevern og flere i kommentarfeltet deler denne holdningen. Blant annet er det en fyr som gang på gang hyller dette stuntet fordi Noah ikke er interesserte i å diskutere med ham. De blokkerer visst folk som gjentatte ganger prøver å fortelle dem at jakt er bra, kjøtt er sunt og at dyr ikke har noen følelser.
Merkelig.

Et veldig grunnleggende problem i saken er tydeligvis det at flere ikke helt forstår agendaen til dyrevernsorganisasjonen Noah. De jobber utelukkende for dyrs rettigheter, i alle sammenhenger. De har påtatt seg rollen som dyrenes stemme, og dette er deres utgangspunkt. Det betyr at Noah stort sett kommer i konflikt med alle som er i nærheten av dyr, og det gjelder alt fra private dyreeiere, jegere, bønder og matprodusenter. På mange måter kan vi jo si at Noah er som Miljøpartiet De Grønne (og tydeligvis like populære…). MDG kjører en politikk som utelukkende skal være miljøvennlig, Noah er en organisasjon som jobber utelukkende for dyrenes velferd. Det er veldig, VELDIG, viktig å huske på dette. Har du memorisert det? Sitter det? Fint.
Da kan vi gå videre. 

Vi har nå stadfestet den grunnleggende årsaken til hvorfor Noah ble fornærmet av dette bildet. Et annet svært viktig poeng er også det at denne beskjeden er sendt til Noah. Jeg tror at de fleste, uavhengig om de er dyrevernere eller ikke, ville funnet det i overkant creepy om noen sendte de en beskjed skrevet i dyrelik. De som står bak bildet prøver å gjemme seg bak den “men jeg sendte den jo ikke til en privatperson, men til en organisasjon” som om bildet bare kan ligge der ute i cyberspace uten at noen bryr seg. Som jeg forøvrig syns er en utrolig merkelig holdning når man bevisst poster et bilde for å provosere. Som jegeren selv sier til DB: “Det var et bilde jeg fikk tilsendt, og som jeg syntes var litt artig. Jeg ser at folk kaller det usmakelig, og det kan jeg forstå. Jeg innrømmer at det er litt smågøy å irritere vernere en torsdagskveld, og jeg liker å provosere litt noen ganger.” Når man leser dette så får man lyst til å be ham, på vegne av de mer oppegående jegerene der ute, om å holde kjeft og slutte å drite seg ut.

For greia er jo den… Hvis man liker å provosere og man er ute etter å provosere, så kan man faktisk ikke sutre når noen blir provosert. Jeg fatter ikke helt denne holdningen flere har av at det alltid er mottakeren sin feil hvis de blir støtt. Men dette ser vi jo flere steder i samfunnet. Det er din egen feil hvis du blir voldtatt, det er din egen feil hvis du blir ranet og det er din egen feil hvis eks-kjæresten din sprer nakenbilder av deg. Man fraskriver de egentlige idiotene ansvaret ved å legge skylden over på offeret. Fordi de tillater seg å være et offer. O-M-FUCKING-G. 

Folk ass.

I kommentarfeltet så finner man også de som bare trekker på skuldrene av hele saken. De bryr seg ikke, men det er veldig viktig at de får presisert dette på internett… Herregud, det er jo bare døde dyr. Og attpåtil så er det også et dyr som er skadelig for naturen. 
Noe som forøvrig er helt sant. Minken gjør stor skade på norsk fauna. Det er en av grunnene til hvorfor vi år etter år marsjerer rundt for å få regjeringen vår til å avskaffe pelsindustrien. Det vil være umulig å få den ut av norsk fauna så lenge vi tillater oppdrettsanlegg hvor minken kan rømme fra eller bli frigjort av trangsynte dyrevernsaktivister. 

Det er også helt sant at dyrene var døde og ikke kunne kjenne nedverdigelsen av å bli degradert til bokstavkjeks. Men det finnes det faktisk litt etiske og moralske retningslinjer for hvordan man skal behandle døde dyr. Det er en grunn til at det ikke er vanlig å se jegere posere med fangsten sin på kreative og morsomme måter. Poenget med jakt er jo ikke å få leke med dyrekadaver etterpå. De fleste jegere er jo ikke sånn.

Og derfor hjelper det heller ikke på saken at det dukker opp et massivt hylekor som slenger ut av seg ekstreme kommentarer til denne jegeren og “vennen hans”. Som at de burde bli skutt og brukt som bokstaver selv. At alle jegere burde fratas lisensen sin fordi jakt er så fælt. Jeg syns også jakt er fælt, men jeg syns også det er piss å høre folk klage over jakt for å så sette seg i bilen sin og kjøre til butikken for å handle biff fra kjøttdisken.
Det blir ingen seriøs debatt om alle som kommenterer oppfører seg som om de har tastatur-tourettes. Og tro meg… Etter å ha skrevet enn blogg i affekt i over 6 år (ikke denne bloggen, men den gamle… Her prøver jeg å oppføre meg som den voksne dama jeg egentlig er. Eller burde være… Skulle vært…?) har jeg lært en ting eller to om å puste et par ganger før man poster noe på internett.

Inntil jeg blir skikkelig støtt selvfølgelig.

2 kommentarer
  1. Fullstendig enig i tanken bak dette innlegget..
   Du vet jo selv hvor glad jeg er i å jakte og jeg har ingen problemer med å ta en “selfie” med et evnt bytte, men jeg har (faktisk) fått nok nettvett til at å innse at alle ikke vil se de bildene så de blir på min tlf 😃
   Men må si dette var meget godt skrevet, og takk for at du ikke kapper ballene av jegere med et litt annet syn på dyreliv enn disse du skriver om!

  2. Jensi: 🙂
   Kjøttproduksjonen vår utgjør et langt større problem enn den gjennomsnittelige jegeren, og er dessuten en fin måte å pakke inn realiteten for vanlige forbrukere. Herlig dobbeltmoral når man ser kjøttspisere klage over jegeres moral og etikk (selv om man kan stille noe spm ved jegeren i denne saken, han virker jo ikke akkurat smart).

   Og så er jo hele den greia med å skjære alle over en kam ganske unødvendig, uavhengig om de er jegere eller dyrevernere.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg