Working Girl

For tiden er jeg “aktiv” på arbeidsmarkedet. Med aktiv menes det at jeg jevnlig sjekker stillingsannonsene på finn.no og andre interessante jobbforslag som dukker opp i newsfeeden min på facebook, uten at jeg sender så mange søknader. Det er så vanskelig å finne balansen mellom hva slags overdrevent sprøyt man kan skrive i en søknad, uten at man virker som en lystløgner når man kommer på intervju. Sånn for ordens skyld så har jeg enda til gode å bli kalt inn på et intervju, så jeg begynner å mistenke at de få søknadene jeg har sendt ikke ljuger nok.

I det daglige har jeg ingen problemer med å dra en skrøne. Skal jeg fortelle en historie blir gjerne fem fjær om til tjue høns, en pitbull og to katter. Jeg overdriver så mye at den hypokondriske siden av meg trodde jeg var en lystløgner (såkalt mytomanisk). Men selv om dette med skrøning faller lett om tungen så ser jeg at det er vanskelig å overføre denne skrøningen til de skriftlige søknadene. En skrøne er midlertidig, å lyve på seg kvaliteter i en søknad er liksom noe helt annet. Man må stå for det i et intervjue etterpå. Mens man snakker til folk. Og ser de inn i øynene.
Jeg er flinkest til å ljuge til folk jeg aldri har planer om å se igjen. Og jeg er aller best på å ljuge i fylla, men det er neppe noe sjakktrekk å komme dritings til et jobbintervju. 

“Nevn 3 positive og 3 negative ting om deg selv”. Skrekksetningen. Jeg har lest flere “lure” ideer på internett om hvordan man burde presse de positive sidene sine inn i de negative. Som at man f.eks er “sååå pliktoppfyllende på jobben at det går utover privatlivet.” Eller “kjæresten min hater hvor mye jeg elsker å jobbe overtid. Gratis.”.
Men jeg sliter med å finne en positiv ting å si, og jeg har heller ingen negative sider som kan omgjøres til positive selv om jeg kunne prøvd meg på en sånn “jeg har vanskeligheter for å stå opp om morgenen fordi jeg er så kreativ om natten. Det er da jeg jobber best.”.
Vel, den kunne jo faktisk funket om det var snakk om en nattjobb.

For det er viktig at man tilpasser søknadene til de ulike stillingene. At man Googler arbeidsgiveren og presser kjerneverdiene deres inn i søknaden. Er det en bedrift som bygger verdiene sine på lojalitet og tålmodighet, så skal man gjerne skrive et helt avsnitt om hvor lojal og tålmodig man er. Selv om man aldri kommer på jobb til riktig tid og klikker i vinkel om internett går litt sakte. 
Man skal også prøve å finne relevante erfaringer fra sitt eget liv. Dette har vært svært vanskelig når jeg har søkt på stillinger som ikke har noen relevans til mitt eget liv, som f.eks resepsjonist på treningssenter eller vaskedame. Jeg vet ikke hvordan apparatene på treningssenteret fungerer, og vasking er særdeles vanskelig siden jeg lider av klutenallergi. Jeg orker jo knapt å vaske mitt eget hus. 

Det største problemet mitt er jo egentlig det at jeg enda ikke har funnet noen stillinger som er relevante for meg. Det hadde vært mye enklere å skrive søknader til stillinger som omhandlet soving eller noen av de andre tingene jeg er flink til. Det er litt vanskelig å si hva de tingene er, for jeg har ikke helt funnet ut av de enda. Jeg trodde sånt kom automatisk til en når man ble voksen, men der tok jeg feil gitt. Nå håper jeg at det kommer til meg når det dukker opp en relevant stilling.

4 kommentarer
  1. sølvi waage: Ja, må vel bare finne en gylden middelvei mellom ærlig og for ærlig 😉 Takk for det! Skal sies at jeg ikke er så kresen da, er litt sånn “tar det jeg får”, men merker at det er vanskelig, de fleste stillinger krever jo f.eks erfaring innenfor samme bransje o.l. Men joa, dukker nok opp noe etterhvert 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg