TV: Vikings

Sjanger: Action, drama, fantasy
Utgitt: 2013
Sesonger: 4 (5 kommer i 2017)
Med: Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, George Blagden, Gabriel Byrne

DaVikingsskred over TV-skjermen for første gang i 2013 var jeg midt oppi tredje sesong av “Game of Thrones” og var langt i fra klar til å forholde meg til en serie med mange av de samme elementene. Jeg var faktisk helt anti-Vikings og hvis noen sa at det var en serie man bare måtte se, så spyttet jeg nærmest etter dem og skrek “BLASFEMI!” mens jeg siterte GoT-quotes som “YOU KNOW NOTHING!”. GoT-fascinasjonen min har heldigvis roet seg litt ned siden da. 

Interessen min for “Vikings” forble derimot ikke-eksisterende. Jeg hadde egentlig innfunnet meg med at jeg aldri kom til å se noe særlig av den serien, men så viste det seg at en bekjent av kjæresten skulle dukke opp i sesong fem, så han fikk plutselig et sterkt behov for å pløye seg gjennom de første fire sesongene. I mangel av bedre å gjøre så slang jeg meg på.
Vi har hittil kun sett den første.

**SPOILERS**

Og litt ute i den første sesongen måtte jeg tygge mine egne ord når det gjaldt “Vikings”. Det viste seg at det var jeg som ikke visste en dritt. Serien var jo jævlig bra, og i motsetning til (de fem første sesongene av) “Game of Thrones” så gikk jo historien overraskende fort fram (uten at vi skal gjøre alt for mange sammenligninger mellom de to seriene). 
I aller første episode får hovedpersonen Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) det for seg at han skal gå i mot jarlen sin (Gabriel Byrne) som nekter vikingene sine å seile vestover (han tror ikke det er noe å hente der). Ragnar får en venn, Floki (Gustaf Skarsgård), til å lage en ny type båt til ham og sammen med broren Rollo (Clive Standen) må han skaffe seg et mannskap som vil bli med ham vestover.  
På dette tidspunktet antok jeg at dette var scenarioet for hele den første sesongen. At vi skulle følge Ragnar mens han snek seg rundt å skaffet utstyr og mannskap til den farefulle ferden over hav de aldri hadde krysset før. Samtidig kom jarlen til å stikke kjepper i hjulene for ham og drenere prosjektet så mye som mulig. Og midt opp i alt dette måtte Ragnar få til tidsklemma hjemme på gården med den feisty kona hans Lagertha (Kathryn Winnick) og de to kidsa, Bjorn og Gyda.


Lagertha og Ragnar

Det var jo helt feil. Allerede i episode tre (!) kommer Ragnar og mannskapet tilbake fra vikingtokten i vest. De fikk karret seg i land i England, plyndret et kloster og tatt med seg noen munker hjem som trell. Jarlen er ikke blid på Ragnar og beslaglegger alt gullet deres som betaling. Alle i mannskapet får beholde en ting hver, og Ragnar velger en av munkene som trell, den unge og gudfryktige Athelstan (George Blagden). Hans kunnskap om verden i vest er hendig for Ragnar, som ser ut til å være både smartere og mer oppegående enn den gjennomsnittelige vikingen. Og ikke minst er han heldig og godt likt. Noe som fører til en del søskensjalusi mellom Ragnar og Rollo, uten at Ragnar ser ut til å få med seg akkurat det (er jo grenser på hvor smart man kan være). Dette topper seg når Ragnar dreper Jarl Haraldson og tar over plassen som Jarl i Kattegat. Vi får raskt vite at Rollo har planer om å bli den neste jarlen, og jeg kan jo bare anta at dette er noe han vil forsøke seg på i sesong to.

Men er det noe jeg har lært av denne serien så er det at den er fullstendig uforutsigbar. Handlingen går fort framover, noe som har sine fordeler og ulemper. Det hender man tenker “Faen! Hvordan skjedde dette? Hvordan kom vi hit?”, men for det meste så er det godt at serien går såpass fort frem. Det gjør at man unngår lange, kjedelige og dramatiske scener (…). Og de har fortsatt klart å gi et godt bilde av karakterene. Castingansvarlig har også gjort en meget god jobb.


Floki

Selv har vi streamet denne serien på HBO. Det var først da jeg begynte å gjøre litt research at jeg skjønte at serien i utgangspunktet var produsert for History Channel og at serien ofte plasseres i historie sjangeren. Akkurat det er jeg noe uenig i. Serien er fryktelig interessant, men historisk sett henger den ikke på greip. Den gir inntrykk av at vikingene var noen ignorante og barbariske jævler. Sistnevnte stemmer til en viss grad, men de kjente godt til verden rundt seg. Og de var ikke redde for en kamp, men de var da vitterlig godt nok utstyrt til det og. Noe vikingene i denne serien ikke er der de løper rundt uten hjelm og annen beskyttelse. For hjelmen var nok antakelig den viktigste beskyttelsen til vikingene, men vi ser nesten ikke en eneste hjelm i hele serien (og nei, de pleide ikke å ha horn. Dette er en misforståelse som stammer fra 1870-tallet takket være urframførelsen av Richard Wagners opera “Nibelungens Ring“). I følge Movieguide kan noe av årsaken til dette være fordi det ville være vanskelig å skille mellom de ulike karakterene, men på en annen side så pleide jo vikingene å lage seg hver sin unike hjelm, så det kunne jo blitt noen kule rekvisitter. 

I serien er det også full forvirring rundt stedsnavn, og ikke minst landskap. For Ragnar holder visst til i Kattegat i Danmark, men landskapet viser tydeligvis store og monumentale fjellsider (som er filmet på Vestlandet her til lands), sååå… Fjell i Danmark?! Jeg har en liten ås bak huset mitt som er høyere enn Møllehøj (Danmarks høyeste fjell. Topp? Ås?) som ligger omtrent 171 meter over havet. For enhver skandinaver høres det fryktelig rart ut at Danmark fremstilles som et fjellrikt land når det er mest kjent for flatmark. 

Men dette er bare detaljer. Hvis man kan se historiske og geografiske feil som kunstnerisk frihet, og heller putte serien i fantasy sjangeren, så har man noe godt i vente. Spenning, intriger, action, overtro og skjeggete menn. Fin oppskrift det. 


Ut på vikingtokt. Fine fjell i Danmark…

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg