Blondiner som åpner kjeften

Toppblogger Sophie Elise er i vinden igjen. Nylig ble det kjent at bioingeniør Mahad har mistet statborgerskapet sitt da UDI mener papirene hans fra Somalia er falske. De mener han er fra Djibouti, noe djiboutiske myndigheter avviser, og siden UDI ikke godkjenner papirene fra Somalia er altså hans norske statsborgerskap inndratt. På bakgrunn av dette har Sophie Elise fyret løs mot innvandrings – og inkluderingsminister Sylvi Listhaug i et innlegg på bloggen sin og flere av nyhetsredaksjonene har snappet opp dette, laget en sak og attpåtil postet det på facebook.

Kommentarfeltet er som forventet. Majoriteten klager over at Sophie Elise får ytre seg, at det gjøres en sak ut av dette, at hun er for blond og operert til å i hele tatt kunne uttale seg.
Det er mange nedlatende folk som påpeker at hun ikke skjønner hvordan systemet fungerer, UDI har gjort dette helt på egenhånd, så det er ikke noe poeng i å dra inn Sylvi, men en nyhetsartikkelen fra TV2 sier noe annet: “TV 2 har tidligere fortalt at har UDI får beholde de rundt 200 stillingene de fikk under asylkrisen, mot klare føringer fra Listhaug om at de skal gå igjennom gamle saker for å avdekke personer som løy om sin identitet da de søkte asyl.” Betyr ikke dette at Listhaug selv har lagt en føring på hva UDI må gjøre for beholde disse stillingene? Og hvis UDI viser seg å være utilstrekkelige så er det vel hun som la disse føringene som må gripe inn?

Det er tross alt snakk om 200 sårt trengte arbeidsplasser som UDI neppe vil miste (ikke jeg heller for den saks skyld, arbeidsmarkedet er tøft om dagen!). De jobber nok på spreng for å gå igjennom asylsøknader helt tilbake til Jesu tid. Jeg tviler ikke på at UDI er kompetente nok til å gjøre dette, men jeg tviler heller ikke på at en og annen sak glipper. Faller mellom to stoler. At det går litt fort i svingene. Det er jo en selvfølge at dette rettes mot det øverste leddet for integrering her til lands. En politiker som har brukt strenge lover og innstramminger som en del av sine hjertesaker.

Men i denne saken rakk jeg egentlig ikke å bli forbanna på verken Listhaug eller UDI. På grunn av mediadekningen forventer jeg at en av partene tar grep. Jeg blir, som vanlig, forbanna på kommentarfeltet og det totale fraværet av å holde seg til saken. At det er bedre å skyte budbringeren, som i dette tilfellet er et veldig enkelt mål: Ungjente, blond, silikonpupper og forstørrede lepper.
I følge flere er dette selve oppskriften for å være et menneske som ikke har rett til å uttale seg. At hun burde holde seg til ting hun kan, som sminke og botox. Dessuten er hun bare ute etter klikk. Hun bryr seg verken om Mahad eller andre asylsøkere. Sophie Elise er PR-kåt og skriver bare om dette fordi det er en mediasak. Hun hadde ikke brydd seg om dette hvis ikke avisene hadde skrevet om det.
Som om noen av oss hadde visst om dette hvis det ikke var for media.


Sophie Elise – Foto: Fred Jonny

Er det en slags sport i å være en idiot på internett? For noen ganger kunne jeg ønske “internett for dummies” var pålagt lesemateriale for hele befolkningen. I 2017 så klarer fortsatt ikke folk å se vekk i fra utseende når de skal bedømme det som kommer ut av kjeften på folk. Enten om de er enige eller uenige så er ansikt og kropp viktigere å kommentere. Det er litt morsomt når noen snakker nedlatende om “blonde Sophie”, for å så rose Sylvi Listhaug opp i skyene. De begge er jo blonde. Men det kan fort forsvares med at Sophie Elise er enda blondere, og dessuten farger hun det! Fake er hun. Skal man farge håret blondt så må det i det minste være i en fargetone som ikke vekker oppmerksomhet. Det er sånn man blir tatt seriøst. Ved å gli inn i mengden og være som alle andre.
Sylvi roses også fordi hun er søt, vakker og naturlig, men en Sophie Elise look-a-like kan generere de våteste drømmer hos et nett-troll hvis hun har de riktige meningene.

Dama jeg tenker på er ikke så kjent i Norge (selv om hun har norske aner), men i USA har hun gjort seg kjent med programmet “Tomi“, og da spesielt med de siste minuttene av programmet kalt “Final Thoughts”. Her raser hun fra seg ved å kjefte på feminister, demokrater, Obama, alle som ikke liker Donald Trump og afroamerikanere. Hun beskriver seg selv som en stolt, hvit og konservativ amerikaner.
Folkens, møt Tomi Lahren:

Tomi får både ris og ros for utseendet sitt. Selv er jeg uenig i omtrent ALT som kommer ut av kjeften hennes, men det har ingenting med hvordan hun ser ut. Hun blir ofte omtalt som “white power Barbie” og rakkes ned på fordi hun er blond, sminket og har korte skjørt. Samme argumenter brukes også av de som liker henne. Det gjør henne sexy. Utseendet og det at hun har noe mellom øra.
“A sexy woman after my taste”. “Yes, I’d do her”. “The left hates her because she is beautiful.”

Hvorfor er sexy i det hele tatt med i ligningen? Hvorfor antas det plutselig at folk hater henne fordi hun er vakker? Hvorfor blir det ikke tatt utgangspunkt i det hun sier? Hvorfor må man diskutere person, og ikke sak? Man må gjerne diskutere meningene til en person, men for å kunne det så må man jo pløye seg gjennom et mylder av drittslenging og usakligheter.  
Noe annet som er felles for Sophie Elise og Tomi er at de begge får gjennomgå for alderen. De er visst ikke voksne nok til å kunne uttale seg om politikk. De har heller ikke nok livserfaring. 

Så, når blir man egentlig gammel nok til å uttale seg om livet og politiske meninger? Når ser man fysisk korrekt ut for å kunne uttale seg om slike saker? Og bli tatt seriøst i samme slengen?
Og fordi man er opptatt av en ting, om det så er sport eller sminke, utelukker det virkelig at man kan være interessert i, og ha kunnskap om, andre emner? Og når har man i så fall lov til å bevege seg ut av komfortsonen sin?

Personlig virker ikke disse føringene lovende for mitt vedkommende. Det er mange saker jeg interesserer meg for, og kunnskapsnivået mitt er langt i fra høyt (eller bredt eller hvordan man nå enn beskriver et slikt nivå) nok til at jeg burde uttale meg om det ene eller det andre. Men trangen til å benytte seg av ytringsfriheten blir noen ganger litt for stor. Og så er det jo så lett når man har sin egen hjemmeside (*kremt* blogg). 
Men hva med det mest åpenbare? Utseendet? Kan det være at jeg blir tatt seriøst fordi jeg ser kjip og vanlig ut? Eller vil det plutselig være et problem at jeg er for kjip og vanlig? Og hva med hårfargen min?
Jeg er jo tross alt en blondine, som farger det brunt. 

Har det noe å si?

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg