Den 45. Presidenten av USA

Ble smertelig nok Donald Trump. I likhet med store deler av verden satt jeg lamslått i dagene etterpå. Og jeg blir fortsatt like lamslått hver gang han åpner kjeften.

Jeg gledet meg faktisk litt til den første pressekonferansen hans på seks måneder. Jeg forventet å bli positivt overrasket, selv om det hadde stormet mye rundt den påtroppende presidenten.
Amerikansk etterretning mente Russland hadde påvirket presidentvalget, og det ble visstnok sluppet info om at Russland også hadde sensitivt materiale om Trump som de ville bruke mot ham som utpressingsmiddel. Russland har benektet dette. Trump har benektet dette. Etterretningsorganene mener derimot at det ligger noe i det. Både CIA, FBI og kongressen sitter på harde bevis. Men man må jo lure… Han ble jo president så hvor harde beviser har de egentlig? Jeg satt daglig og krysset fingrene for harde beviser skulle smøres utover TV-skjermene, Trump ville bli avsatt og Bernie Sanders på magisk vis ville bli utnevnt som president.

Men det skjedde jo ikke.
Så under pressekonferansen forventet jeg å se en saklig mann. En som snakket sammenhengende. En som i det minste kom til å late som han hadde peiling. Men igjen så vi en litt for selvsikker, oppsnasen og lite forberedt mann. En mann som på ingen måte hadde tenkt å roe den den delen av befolkningen som ikke følger han slavisk. Han kastet seg på fake news trenden ved å rope dette til CNN før han fortsatte å svare rørete og usammenhengende på de fleste av spørsmålene. For meg var nok det mest sjokkerende at han klarte å påstå at amerikanerne ikke lenger var opptatt av å se selvangivelsen hans, de eneste som var opptatt av det var visst media. Og dessuten var den fortsatt under revisjon.  

Hans tilhengere mener vi må gi mannen en sjanse. Men jeg har jo gitt ham mange sjanser. Hver gang han åpner kjeften så håper jeg at han skal overraske meg positivt. Hittil så har jeg kun opplevd at han har gjort det en gang. Og det var da jeg så julehilsen hans på Twitter. Da virket han forholdsvis oppegående.
Det er også folk som mener at alt det negative som skrives om Trump er mainstream media som prøver å forgifte hodene våre med fake news. For meg har det derfor vært ekstra viktig å gå til selve kilden. Å høre og lese gjennom Trumps egne taler, intervjuer, den nylige pressekonferansen og ikke minst følge med på hans personlige Twitter-side. I håp om at jeg har gått glipp av noe. I håp om at det fantes et lite snev av anstendighet og medmenneskelighet i ham.

Dessverre fant jeg ikke noe av det særlig beroligende. Faktisk, hver gang jeg kom over noe nytt fra Trump-kanten så gjorde det bare saken hans verre. Og jeg fatter heller ikke at artikler som omhandler gjengivelser av det Trump selv har sagt blir klassifisert som fake news.
Er det utenkelige at det har blitt postet noe om Trump som ikke stemmer med virkeligheten? Ja. Har media vridd på noe av det Trump har sagt og gjort? Tatt det ut av kontekst? Ja. Burde det bli korrigert av media? Ja.
For jeg må innrømme at jeg blir irritert når media blåser opp den minste lille unødvendige ting, som når de gjør narr av kona og den 10 år gamle sønnen. Det er ikke nødvendig. Trump gir oss mer enn nok ammunisjon på egenhånd…
Men er det slik at noe av det media har blåst opp har overgått noe av det Trump faktisk har sagt og gjort? Nei
For det er jo liksom noe av det verste med den nye presidenten. Han snakker tull, han lyver opptil flere ganger i sine usammenhengende setninger, han fornekter fakta og han har ikke noe problem med å generalisere og skremme folket sitt (og resten av verden). 

Talen han holdt etter innsettelsen var enda et godt bevis på dette. Den var langt i fra beroligende, og var propaganda fra ende til annen. Det var ikke den sedvanlige talen som nyinnsatte presidenter pleier å holde, hvor de fokuserer på det positive og oppløftende. Trumps tale minnet mer om noe man ser på film, når en psykopat har kommet til makten og gjør alt for å holde befolkningen nede ved å skremme de (enkelte har forøvrig trukket noen sammenligninger mellom talen til Trump og den Bane holdt i Batman-filmen “The Dark Knight Rises”. Selv fant jeg bare en mikrodel av det likt, men fortsatt litt… Creepy). Innimellom krydrer han det med at makta endelig har kommet tilbake til folket og at han skulle bygge opp alt som hadde gått tapt. Som om USA er en skakkjørt nasjon som ville gått til hælvete uten ham. USA har vitterlig vært fucked på mange måter, men fucked er de ikke. 

Vel, de var ikke så fucked. Trump har nå vært president i knappe to uker og har i løpet av den tiden klart å sette USA og deler av verden på hodet. Allerede dag 1 skrev han under en presidentordre for “minimere den økonomiske byrden” som følge av Obamacare, i påvente av avskaffelse”. En handling som har skremt vettet av flere millioner amerikanere som er avhengige av ACA. Trump har hittil ikke gitt noe svar på når en ny ordning vil komme, og hva som skjer med brukerne i mellomtiden.
Men det var jo selvfølgelig ikke nok for Trump å fucke sin egen befolkning, det var også nødvendig for ham å ødelegge litt for andre mennesker rundt i verden, så han skrev under en ny presidentordre som kuttet USAs støtte til utenlandske helseorganisasjoner som gir veiledning om abort. For Trump er nemlig abort noe skammelige greier siden “all lives matter”, så noen dager senere innførte han innreise forbud til USA for alle flyktninger i 120 dager samt et 90 dagers innreiseforbud for folk fra 7 muslimske land (Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen). Dette gjaldt også folk med visum og green card (som gir oppholdstillatelse og lov til å arbeide i USA), men dette gikk presidentens stabssjef tilbake på søndagen etter ordren ble effektivisert. All lives matter ja…
Alle disse aksjonene til Trump har ført til massive demonstrasjoner, og mye press på de som skal håndheve dette, og ikke minst de som blir rammet av forbudene. For en president som liker å påpeke at verden er i kaos, så gjør han jammen en god jobb med å gjøre den enda mer kaotisk.

Mange er positive til innreiseforbudet fordi de mener dette vil forhindre muslimske terrorister fra å komme inn i USA. Dette til tross for at USA aldri har blitt rammet av terror fra noen av de 7 landene som står på lista. Terroristene fra 9/11 var forøvrig fra Saudi-Arabia, men siden Trump visstnok har økonomiske interesser der har han glatt utelatt det landet fra lista. Forbudet er dermed ikke særlig godt gjennomtenkt, og flere eksperter på området mener at et slikt forbud kan potensielt skape mer terrorisme da Trump er med på å underbygge det IS forteller de hjernevaskede soldatene sine; at USA hater muslimer.

Og dette er bare toppen av isfjellet når det kommer til idiotiske avgjørelser og presidentordre fra Donald Trump. Skulle jeg skrevet min personlige mening om alt så hadde dette innlegget blitt like langt som et vondt år. Man kan isteden forvente at jeg vil bruke denne plattformen til å lempe av meg mye frustrasjon de neste fire årene. Og ja, det vil bli fire år selv om Trump klarer å tråkke så mye i baret at han blir avsatt. Under presidentvalget var det mange som snakket om at valget mellom Trump og Clinton var som å velge mellom pest eller kolera, men hva i pokker skal man da kalle valget mellom Trump og visepresidenten Mike Pence? Sistnevnte kan man jo håpe at har litt mer politisk ydmykhet, men etter det sirkuset republikanerne har stått for der borte de siste 8 årene så har jeg ikke de høyeste forhåpningene.

Foreløpig priser jeg meg lykkelig over at jeg ikke bor “over-there”, men det er med skrekk jeg ser for meg visse scenarioer som kan utspille seg når Trump begynner å kødde enda mer med verden rundt seg. Krangling med statsledere, fornektelse av menneskeskapte klimaendringer, og det siste jeg hørte er at han setter veganere i samme bås som abortforkjempere.
Herre gud (ja, det var en real bønn til en gud jeg ikke tror på), hvordan skal egentlig det her ende??

2 kommentarer
  1. Donald gjør som han vil, all pr er god pr. Han har full gass når han taler og vil gi beskjed at han er blitt president. En fargerik person som avbryter telefonsamtaler og mye rart. Uten tvil en farlig sprellemann med klare meninger.

  2. Helge: Usikker på om meningene hans er så klare, men han skal for at han har fulgt opp mange av de syke valgkampsakene sine. Sånn sett har han gått god for det han har sagt. Men så var det alle de andre løgnene og usannhetene hans.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg