Unødvendige Rovdyr

Høyre er ikke akkurat mitt politiske parti her til lands, og de gjør seg jaggu mer upopulære i min verden når medlemmer som Laila Davidsen, stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, ytrer sin personlige mening i media. “Alle norske rovdyr bør skytes.”
Hvorfor? “Jeg mener vi ikke trenger dem, og er generelt opptatt av at vi må ivareta næringsinteressene. Rovdyrene gir oss ingen verdiskaping. Det gjør landbruk og reindrift. Jeg skulle gjerne sett at mitt Høyre vektla næringsinteressene høyere.” Med andre ord så er ikke naturlig mangfold særlig viktig hvis man ikke tjener penger på det. Det viktigste i verden er penger. Det er jo… naturlig.

Jeg gremmes av slike mennesker. Kan vi egentlig kalle de mennesker? De er jo totalt ute av stand til å se at de bare er en liten del av noe større. Og da snakker jeg ikke større i den religiøse forstanden, men den jordlige. Det fysiske som vi kan se og ta på. Det vi virkelig burde bry oss om… Livet… Og ikke bare det som tilhører menneskene. Men alt liv som eksisterer på denne herlige planeten. 

Norges rovdyr består av blant annet av gaupe, jerv, brunbjørn, ulv, rev, grevling, ilder, mink (takket være pelsfarmene), isbjørn (på Svalbard), mår, mårhund, oter, røyskatt, snømus og kongeørn. I hovedsak er det vel jerv, ulv og ørn som Davidsen ønsker fjernet, da disse utgjør den største trusselen for norske næringsinteresser. Det koster for mye å gjøre tiltak mot rovdyrene, så den enkleste løsningen er å kvitte seg med dem. Men slike enkle løsninger er ikke ofte de beste.

Og hvorfor er det slik? Fordi penger, profitt og næringsinteresser ikke burde være den største grunnen til hvorfor vi fjerner dyrearter fra naturen. Det er naturens gang at noen dyrearter forsvinner, mens andre kommer til, men å systematisk fjerne arter fordi de ikke passer oss er en skadelig mentalitet vi ikke burde begi oss inn på. Vi mennesker tar oss allerede så forferdelig til rette i naturen ved å asfaltere halve planeten og bruke resten som søppeldynge. Disse handlingene i seg selv er med på å utrydde dyrearter, men hvis vi først begir oss ut på systematisk utrydding, hvordan vet vi når det er på tide å stoppe? Hvilke dyrearter vi burde beholde og ikke? Og hva om vi klarer å utrydde dyrearter vi trenger? 

Det som er trist med Davidsens uttalelse er det at hun ikke aner hva det er hun snakker om. Hva hun mener er egentlig uvesentlig når hun ikke har noe fakta å bygge oppunder meningen sin. Dette er ikke det samme som å si hva man mener om et TV-program, eller at man fortrekker sjokolade over potetgull. Da har man fint lov til å ha en personlig mening. Forvaltning av naturen krever derimot at man har god kunnskap om det man driver med. 
Vi trenger rovdyr for holde bestanden nede på utallige andre arter. Å fjerne rovdyrene vil uansett før til at man må sette inn ressurser på andre måter for å holde naturen i sjakk, men Davidsen anser kanskje dette som verdiskapning? Økte arbeidsplasser? Og hun tenker kanskje at et økt problem med gnagere kan være lønnsomt? Det finnes jo et marked for både hare og kaninpels.

Men slik vinkling er jo særdeles lite gjennomtenkt. Og på toppen av det hele historieløst. Å utrydde rovdyr har vært forsøkt før, og da viste det seg at de rypene rovdyrene fikk tak i ofte var de syke og svake. Uten rovdyrene ble sykdommene spredd blant rypene, og bestanden ble mindre enn noensinne. I dag ser man også at når bestanden øker blant hjortedyrene, økes også flått og hjortelusflue.
Det blir mindre av tresorter som osp, selje, alm og rogn på grunn av overbeiting. Mangel på disse tresortene går igjen utover insekter som holder til i disse trærne. Dette lærer man på skolen, så det ser ut til at Davidsen trenger en liten oppdatering i hvordan et økosystem fungerer. Fint hvis noen kan påta seg oppgaven å gi henne et lynkurs i dette. Kanskje sende henne et eksemplar av “Økosystem for dummies” i posten? 

Gaupe om vinteren. Kontrollerte forhold, men i naturlige, riktige omgivelser. Langedrag Naturpark, Nes, Buskerud.
Foto: Arne Nævra
 

2 kommentarer
  1. I dyreverden er det mye rart og løvebakkens blikk på disse er utrolig mange. Men heldigvis er visse arter freda helt, mens andre kun delevis fredag. Dyr er flotte skapnniger og krever respekt men man må være klar over at både elg, gaupe, ulv og flere til kan komme på besøk i bebodde strøk.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg