Solarium

Jeg hater det norske vintermørket. Faktisk, så er ikke hater et dekkende ord en gang for hva jeg føler for de kalde og umenneskelige vintermånedene. De er så sinnsykt jævlige og deprimerende at jeg knapt forstår hvordan Norge som en nasjon klarer å overleve dette hvert bidige år (men så kommer jeg på at det faktisk finnes folk som liker denne depressive årstiden). Det eneste jeg liker med vinterhalvåret er at det er mørkt hele natta, det er ypperlig for en nattrangler som meg. Men at det er mørkt når man står opp om morgenen og mørkt midt på dagen igjen? Tragisk.

På vinterstid er det nødvendig for meg å ta en del grep for å holde hodet over (is)vannet. En av disse er å steke meg selv jevnlig i en solseng. Men jeg har aldri klart å gjøre dette jevnlig nok til å anlegge en brunfarge. En eventuell endring av hudfargen er et rent pluss, men hovedsakelig gjøres det for å få en anelse følelse av sommer. Det er jo ikke bare selve stekefasen som redder en ut av den evinnelige og altoppslukende vinterdepresjonen. Senere på kvelden, når man sitter der i mørket, kjenner man varmen i kinna og at kroppen føles litt kokt. Som om man har tilbragt hele dagen på stranda. Og sånn for å toppe følelsen (og gjøre huden en tjeneste) så smøres kroppen inn med after sun, en lukt som drar meg rett tilbake til solfylte Spania. Eller en dugelige sommerdag her hjemme. 

Men bortsett fra de ti minuttene med ren steking og den påfølgende følelsen når man har kommet hjem, så er det lite ved selve solstudiobesøket som minner om en herlig sommer. Faktisk, det er nesten så jeg går med lukkede øyne inn på studioet, famler meg frem til solsenga og gjør mitt beste for å kle av meg uten å ødelegge illusjonen om at jeg egentlig befinner meg inn i et trangt klaustrofobisk rom hvor målet er å legge seg inn i en enda mer klaustrofobisk beholder.

Det er selvfølgelig umulig. Illusjonen blir alltid brutt
Først og fremst av den helt for jævlig irriterende musikken de spiller inne på disse studioene. En ting er å ha på musikk i bakgrunnen, men det er tydeligvis ut nå om dagen. Hver bidige gang jeg åpner døra til det lokale solstudioet blir jeg slått ned av utz-utz, autotune og Kygo’s palmetoner, som om det liksom skal få meg i et sommerlig humør. Jeg blir bare irritert. Det er ikke et jævla utested (som jeg forøvrig ikke hadde satt mine ben innafor om det var musikksjangeren deres).

Og som om ikke solsenga er klaustrofobisk nok, så føles den enda mindre ut når Selena Gomez stønner fra hver bidige kant. Det tok meg et par besøk før jeg skjønte hvordan man fikk skrudd av lyden på de forbanna høyttalerne inne i solsenga, inntil da var det bare å pumpe opp volumet på mine egne øretelefoner og spille tungrock for fulle mugger. Men selv om jeg har løst volumgåten så er jeg fortsatt nødt til å sette opp volumet på min egen musikk idet solstunden begynner å nærme seg slutten. For så fort solstrålene skrus av så kommer utz-utz og kåte ooh’s og aaah’s umiddelbart trengende gjennom høyttalerne igjen. Jeg har blitt gal av mindre.

Det er også en turn-off for sommerfølelsen at man i forkant av hver steketid er nødt til å vaske solsengen for svette og sæd. Da “TV2 hjelper deg” sjekket samtlige solstudioer fant de sæd i alle studioene som ble testet for dette. Jeg har selvfølgelig ingen tvil om at det også gjelder solsengene der hvor jeg pleier å gå. Det er ganske tydelig at sengene i seg selv ikke blir rengjort siden de er like nedstøvet som mitt eget hjem, så jeg er nødt til å ha med egne rengjøringsmidler hver gang jeg skal sole meg. Nok en ødelegger for den sommerlige illusjonen for jeg har ikke som vane å ha med meg Jif og vaskeklut på stranda. 

For å overleve resten av mørketiden blir det vel en eller to turer til i solsenga, men det er jo begrenset hvor mange falske solstråler man egentlig tåler. Så jeg hadde satt stor pris på om den globale oppvarmingen kunne gjort jobben sin og gitt oss 20+ grader fra sånn cirka midten av mars og med stigende temperatur utover sommeren. Vi har hatt nok vinter nå.


 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg