Kirkeklokker

For en stund siden ble et gammelt kapell her i Drammen kjøpt opp av muslimer for å omgjøres til moske. Ikke overraskende kom det noen sterke reaksjoner som følge av det, og et av argumentene mot denne religiøse omgjøringen var bønneropene de ville broadcaste utover Drammen by, dette til tross for at det allerede finnes ganske mange moskeer rundt om i landet som ikke gjør dette.
Og det kommer selvfølgelig ikke til å bli noe bønneshow nå heller.
Hvis det hadde vært tilfellet så hadde jeg ikke likt dette selv, jeg har vært i Tyrkia og fant ikke bønneropene der spesielt underholdende. Men det er jaggu ikke kirkeklokkene her til lands heller.

I 6 år hadde jeg soveromsvinduet mitt to meter fra kirkeklokka til et kapell. Kapellet var heldigvis ikke i drift hver søndag, men klokkene begynte tilfeldigvis å ringe de søndagene hvor tømmermennene var på sitt mest aktive. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg våknet regelrett stående i senga på grunn av de jævla bjellene. 
Dette endret seg heldigvis da vi flyttet i blokk og klokkene til Åssiden kirke ble noen vage lyder i det fjerne. Om man hørte de der ute i horisonten så var det bare å lukke vinduet og sette opp volumet på TV’en og problemet var løst.
Det er ikke like lett der vi bor nå…

Nå bor vi enda nærmere Åssiden kirke, sånn innenfor 1 km radius, så man hører det godt når klokkene begynner å “spille”. Man må sette opp volumet forholdsvis høyt på TV’en for å overdøve bråket, og jeg er glad for at soveromsvinduet ikke vender mot kirken og at bruken min av ørepropper holder lyden ute om det setter i gang mens jeg enda er sengeliggende. Men å bo så nærme en kirke har gjort meg oppmerksom på at kirkeklokker benyttes til langt andre formål enn bare søndagsgudstjeneste. Jeg har også skjønt at Åssiden kirke er et forholdvis populært sted for ulike kirkelige aktiviteter for de jævla bjellene ringer jo i et sett.

At det derimot finnes ulike former for klokkespill (som det visstnok heter. Syns nå det er litt skammelig å putte dette bråket i en musikalsk sjanger, men som nevnt i tidligere innlegg så skal jeg ikke henge meg for mye opp i slikt…) var jeg heller ikke klar over. For meg høres det stort sett helt likt ut, men det har hendt at jeg har merket meg noen uregelmessigheter. Dette har jeg derimot avfeid som feil fra klokkerens side (eventuelt at han er like fyllesjuk som meg), men det viser seg at det finnes tre typer klokkespill: 
Ringing: selve klokken svinger på sin aksel. Dette er den mest vanlige bruk.
Kiming: man slår i rask takt med kolven mot klokkens slag-ring. Dette er for fest og høytid.
Klemting: man slår i langsom takt med kolven mot klokkens slag-ring. Dette er bruken ved sorg o. l.

Uansett om det er til sorg, fest eller vanlig bruk er gjennomsnittstiden for dette bråket 5 minutter. Det er to minutter mer enn gjennomsnittslengden for sanger på radioen! Og de begynner alltid å bråke når det er minst passende. F.eks bråk på enhver søndag er ikke passende. Folk prøver jo tross alt å ta seg sammen før de skal på jobb dagen etter (for øyeblikket gjelder ikke dette meg, men jeg skriver dette i solidaritet til menneskene rundt meg…), men det heller ikke passende at disse bjellene har begynt å ringe i tide og utide. Og da spesielt hver gang jeg har prøvd å ta meg en liten lur på sofaen, uten at TV’en står på og uten ørepropper i umiddelbar nærhet. Men det er i grunn ikke selve lyden jeg har noe problem med…

Jeg sliter mest med hva de kirkeklokkene står for. Jeg vil ikke høre bønnerop. Jeg vil ikke høre kirkeklokker. Vi lever i et sivilisert samfunn, men hvilket samfunn som anser seg selv om både logisk og rasjonelt tillater nærværet til fiktive guder? Jeg er for at mennesker skal få lov til å tro det de vil, enten dette er troen på Gud eller innholdet i “Åndenes Makt”, men dette skal ikke på noen måte presses på samfunnet. Lovverk skal ikke formes etter religion, troslære burde ikke læres bort som en alternativ sannhet i skolen og religiøse symboler (inkludert kirkeklokker) burde fjernes fra offentligheten. Den statlige støtten like så. 

Da det i fjor sommer ble innført et system som gjorde det enkelt å melde seg ut av statskirken var det tonnevis av mennesker som gjorde nettopp dette. Jeg var en av dem, og støtet på noen underlige reaksjoner i etterkant. Fra flere hold fikk jeg høre at dette var dumt fordi jo flere folk som meldte seg ut av statskirken, jo mer støtte ble gitt til andre trossamfunn (som forøvrig er helt idiotisk), men det var også viktig å støtte kirken så muslimene ikke fikk tatt overhånd. Det føltes som utpressing når folk sa slikt. Hvorvidt jeg (eller mange av de som sa dette) hadde troen spilte ingen rolle, det viktigste var å støtte en fiktiv gud for å ikke gi en annen fiktiv gud grobunn, noe som igjen strider mot all logikk for en som ønsker et sekulært samfunn. Jeg er ganske så stolt over å si at jeg verken er døpt eller konfirmert i kirken, og jeg kommer heller aldri til å gifte meg eller begraves der. Nye tilskudd til familien kommer heller ikke til å døpes i kirken, for jeg ser ingen grunn til å love en prest at jeg skal gi barnet en kristen oppvekst når dette er langt i fra sannheten. Dessuten så kan man fint bli et menneske som følger etiske og moralske retningslinjer uten å ha en religion i bakhånd. Og kirkeklokker kimende i øret.


 

1 kommentar
  1. Noen må jo være nabo til kirkeklokkene uansett, du kan jo avtale med presten at han kan sende ut sms til menigheten istedenfor og bruke klokkene i tårnet. Men skjønner deg godt, ikke greit med bakrus når man har kirkeklokkene som nabo.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg