Kvinnedagen 2017

Opp gjennom tidene så har jeg fortalt folk mye rart om meg selv. Jeg har fortalt om spøkelsene hjemme i stua hos pappa, eller da jeg som 15-åring stjal bilen hans. At jeg har gitt juling. Og fått enda mer juling tilbake. Hvordan jeg i ungdommen havnet på glattcella. Opptil flere ganger… 
Enkelte syns selvfølgelig at dette er litt drøyt. Men ingenting slår det trynet folk får når du forteller dem at du er feminist (eller RBK-supporter, men det er annen sak). Store, vide øyne mens de stotrer frem et “hvorfor?” Hadde jeg i tillegg fulgt opp med en løgn om at jeg hadde drept noen hadde det helt sikkert blitt ignorert i alt kaoset. Feminist er liksom det verste av det verste. Fordi vi bare sutrer og klager over ting vi ikke vet noe om. Dessuten fikk vi stemmerett i 1913, så hva er problemet?

Altså: Ja! Kvinner har det selvfølgelig langt bedre i dag enn i 1913. Verden har gått fremover. Selv om jeg er feminist så fornekter jeg da på ingen måte dette. Jeg er heller ikke ute etter å ta lønna til hardtarbeidende menn eller ødelegge deres sosiale rettigheter. Og når jeg snakker om voldtektskultur så betyr ikke dette at jeg definerer alle menn som voldtektsmenn.
Det blir ofte litt vanskelig å snakke politikk hvis man nevner at man er feminist fordi debatten blir ikke nyansert. Folk som blir fornærmet over tilstedeværelsen til en feminist syns det er viktigere å dra inn en hel masse whataboutism enn å snakke sak. Snakker man om voldtekt så skal det påpekes at dette også gjøres av kvinner. Lønnsforskjeller? Finnes det? Og hvis det er sant så er det selvfølgelig en logisk grunn til det… Vold? Kvinner er jo også voldelige. Og med det så blir det med vanskelig å finne årsaken til hvorfor noen gjør noen av de delene. Er det virkelig så fornærmende at jeg snakker på vegne av meg selv og mitt kjønn? Det føles litt sånn noen ganger (btw, mannsdagen er 19. november. Det er bare å gå i tog da altså!).

Men at sakene på kvinnedagen kun gjelder kvinner stemmer jo forøvrig ikke. De fleste av parolene inkluderer menn. Menn går jo under lik lønn for likt arbeid og likestillingsloven. Forsvaret av offentlig pensjon. Menn går jo også under det at man vil fjerne kjønnslemlestelse. De går også under arbeid mot voldtekt. Voldtatte menn sier de sliter med å stå frem når de ser hva slags stigma kvinnene må gå igjennom. De møtes jo ikke akkurat med åpne armer selv når de står frem.
Å jobbe aktivt for en side av saken hjelper jo i utgangspunktet alle.

Ja, også er det jo en gjenganger at feministene beskyldes for å ikke bry seg noe særlig om muslimske kvinner, noe parolene motbeviser sterkt. Her er det flere punkter for kvinner på flukt og forbedringer av deres rettigheter her hjemme. Men det er jo en gjenganger at folk klager over hva som er parolene uten å faktisk ha lest dem. Nylig leste jeg en kommentar fra en fyr som sa han bare støttet en av parolene, noe som i grunn virker veldig besynderlig, men i forkant av årets kvinnedag ble jo noen av parolene blåst opp som dette er de eneste punktene feministene bryr seg om, som 6-timers dagen og den mye omtalte la fitta flagre (som omhandler intimkirurgi).   

Så ikke gå i den fella selv! Man må gjerne være uenig i punktene (jeg er ikke enig i alle selv, da hovedsakelig 6-timers dagen, men den skal jeg prøve å ta for meg på et senere tidspunkt), men det er fint om folk kan backe opp uenighetene sine med argumenter og ikke synsing når de snakker nedlatende om kvinnedagen. 
Her er uansett et lite knippe av de parolene som er vedtatt rundt om i Norge til 8. mars, som tydelig viser at det er et ganske bredt spekter av saker som står på agendaen:
– Bekjemp seksualisert vold
– Forsvar offentlig pensjon
– Kvinner på flukt skal beskyttes.
– Mer kunnskap om kvinnesykdommer.
– Transrettigheter og innføring av tredje kjønn
– Trosfrihet for kvinner i alle land
– Beskytt likestillingsloven
– Styrk minoritetskvinners mulighet til lønnet arbeid. Nei til ubetalte praksisplasser
– Vern kvinner på flukt
– Kvinner over hele verden krever selvbestemt abort & gratis prevensjon
– Kampen mot skammen
– Ingen er frie, før alle er frie
– Utdanning er nøkkelen til bekjempelse av fattigdom
– Nei til voldtekt som våpen. Beskytt kvinner i krig
– Krisesenter uten krav om rusfrihet til Bergens kvinner
– Ta digital vold mot kvinner på alvor. Innfør egen hevnpornolov
– Antirasistisk kvinnekamp mot sosial kontroll og æreskultur
– Vi er vakre nok! Stopp skjønnhetstyrraniet
– Riv murene- bygg bruer. For et fritt Palestina

Ha en fin kvinnedag!

2 kommentarer
  1. Ingerslilleverden.blogg.no: Takk skal du ha 🙂
   Huff ja. Så en del som klagde over de som skulle å gå i tog, hvorfor kunne de ikke ta i mot blomster som normale kvinner…!?
   Det er jo litt historieløst.. Altså, man må ikke gå i tog (fikk ikke gjort det selv), men ganske idiotisk å klage over de som gjør det, eller de som bruker kvinnedagen til å fremme engasjementet sitt.

   Ha en fin mandag 😀

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg