Earth Hour

Akkurat nå har jeg feiret Earth Hour. En verdensomspennende markering hvor lyset slukkes i en time for klimaet sin skyld. Det er WWF Verdens Naturfond (World Wide Fund for Nature) som står bak dette, og som en ivrig tilhenger av å bevare miljøet (siden jeg bor på denne planeten) så har jeg pleid å slenge meg på denne markeringen om muligheten har vært til stede. Ved flere anledninger har jeg enten vært på besøk (en gang hos noen som syntes hele Earth Hour var teit, andre ganger har jeg vært steder hvor det ikke har vært passende å spørre om vi kunne sitte i mørket) eller vært ute å kjørt bil.
Når man gjør sistnevnte så tenker jeg det er innafor å ikke skru av lyset. 


Hippie me!

Selv hadde jeg jo lyset fra laptopen som flimret meg i ansiktet, så det var ikke helt mørkt her (i tillegg til to baderomslamper som måtte stå på siden de ikke har brytere), men dette kan forsvares med at jeg var alene hjemme, mørkredd og husredd. Jeg har enda ikke vent meg til all knirkingen og knakingen som kommer fra dette huset, og etter mørkets frembrudd blir jeg også en anelse redd for hvor fort de store stuevinduene kan knuse om det plutselige skulle dukke opp en horde med zombier.
Eller innbruddstyver.
I dag var jeg er mest redd for zombiene (note to self: Ikke se “The Walking Dead” før du skal sitte alene i mørket).

I Norge ligger oppslutningen rundt Earth Hour på rundt 30-40% av befolkningen, og flere kjente bygg som Slottet, Den Norske Opera, Nidarosdomen, Holmenkollen og Stortinget er med på markeringen hvert år. Earth Hour ble for første gang avholdt i 2007 (10 års jubileum!) i Sydney, Australia hvor over 2 millioner mennesker og 2100 firmaer deltok i markeringen. Noe av det kule med Earth Hour er å se før og imens bilder. Her et bilde fra Sydney i 2007:


Foto: Ryan McCarthy

Det er forresten viktig å få med seg at Earth Hour i seg selv ikke har noen effekt på miljøet, og det er heller ikke poenget, i motsetning til hva enkelte tror. Strømsparingen man får i løpet av en time er minimal, så liten at WWF ikke gjør noen målinger på det. I tillegg påpekes også at man skal stenge av unødvendig strømbruk, da det finnes enkelte apparater som kan dra mer strøm ved oppstart.
 
Hovedpoenget med Earth Hour er å gjøre folk bevisste på hvor mye strøm man egentlig bruker, og når jeg gikk rundt i huset å stengte den ene strømkilden etter den andre skjønte jeg hvor mange strømførende apparater vi har som man egentlig ikke tenker så mye over. Varmekabler, varmeovner, varmtvannsbereder, vinskap, kjøleskap, fryser og utallige lamper som står unødvendig på 90% av tiden.
Selv lærte jeg at vi har enormt forbedringspotensiale på dette området.
Det kan jo hjelpe både miljøet og strømregningen.

6 kommentarer
  1. (it’s a wondeful) rteworld: Ha! Har ikke kjøpt seng enda, så madrassen ligger rett på gulvet. Har heller ikke noen garderobeskap på soverommet… Men nok av andre kriker og kroker i huset her som kan gjøre meg redd da…

  2. ÅÅÅ var det idag? Pleier alltid å huske det men i år har jeg ikke sett en eneste påminnelse ang det og har helt glemt det… Det var leit !! Men flott du var med! 🙂 Syns det er en fin markering!

  3. healeren: Ja, var visst det! Synd du ikke fikk det med deg, men syns det var ganske dårlig markedsføring rundt det i år, spesielt til å være 10 års jubileet. Ganske tilfeldig at jeg fikk det med meg, og googlet ganske heftig for å være sikker på at det var i går siden jeg ikke så noe annen reklame for det. Får håpe de reklamerer bedre for det neste år, så flere folk får det med seg 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg