“Jammen, hva med…” – Voldtektskulturen

Russetida er i gang og med den kommer de årlige debattene om festvoldtekt og tilsynelatende gode råd fra mennesker som tror at det gjennomsnittelige voldtektsofferet egentlig er skyld i overgrepet selv. “Hvis man bare..” og “man må jo ta forhåndsregler” ser man gjentatte ganger i kommentarfeltene og jeg kjenner at jeg begynner å bli lei. Skikkelig lei. 

Ja, også for ikke å glemme den fantastiske bruken av whataboutism. Handler saken om kvinner som har opplevd overgrep er det en overflod av “jammen, hva med kvinner som voldtar” og “hva med alle de som sier det er voldtekt når de egentlig bare angrer”. Og så den fantastiske “hvordan kan man egentlig vite at man ble voldtatt når man var full”. Det er som om folk griper etter det minste lille halmstrå for å få fokuset vekk, enn å diskutere det saken egentlig handler om: At det finnes mennesker som av ulike årsaker tar seg til rette ovenfor andre mennesker. Vi må diskuterer hvorfor dette skjer, hva som får folk til å gjøre dette. Hvordan man unngår å gjøre overgrep. Ikke hvordan man unngår å bli voldtatt.

Men hvorfor bry seg om overgriperen når offeret tydeligvis har viftet med en stor banner hvor det står “voldta meg”? For herregud folkens, man kan jo ikke forvente noe annet når man ikke tar forhåndsregler. Og for å backe oppunder dette kommer folk med idiotiske sammenligninger. At man blir ranet om man blafrer rundt seg med tusenlapper. At man blir rundstjålet om man lar utgangsdøra stå åpen. Det er akkurat som om disse menneskene tror at et typisk kvinnelig voldtektsoffer ligger dritings rundt i gatene med miniskjørt, og at overgriperen er en hun har flørtet med og lovet å ha sex med tidligere på kvelden.
Først og fremst: Et slik scenario rettferdiggjør ikke at man har blitt voldtatt. Eller voldtar.
For det andre: Dette er heller ikke et typisk scenario for voldtekt.
Det har også skjedd med den som var edru på fest. Den som gang på gang avslo seksuelle tilnærmelser. Den som var på vei hjem fra jobb. Anstendig kledd. For pokker, folk har blitt overfalt på vinterstid med tjukke bukser, strømpebukse og boblejakke på. Både av kjentfolk. Og helt ukjente mennesker som ikke aner noe om hvordan oppførselen til offeret var tre timer tilbake i tid. Om de var flørtende eller ikke. Det finnes ingen typisk beskrivelse av et voldtektsoffer. 

Men tilbake til disse forhåndsreglene da. Altså, jeg er helt for råd som omhandler å passe på seg selv, dette er helt normalt uavhengig om vi skal på fest eller kjøre bil. I alle situasjoner gjør mennesker en risikovurderingen. Og graden av denne avhenger selvfølgelig av omgivelsene. Hvor trygg man føler seg. Men enkelte skal jo ha det til at voldtektsofre er noen bekymringsløse idioter som vandrer nakne rundt i La La Land og tror at verden består av enhjørninger og alver. Som om man fortjener å bli voldtatt hvis man går rundt å tror nettopp dette (?). Men det er jo heller ikke sånn det er! De fleste er jo flinke til å passe på seg selv, men selvfølgelig hender det at ting slipper. At man gjør en feilvurdering. At man stoler på feil person. At man er på feil sted til feil tid. Igjen; fortjener man å bli voldtatt på bakgrunn av dette? Fortjener man å bli ranet om man lar utgangsdøra stå åpen?
Og hvorfor fokuserer vi egentlig på offeret? Hvorfor er det så forbannet vanskelig å snakke om de som utretter disse ugjerningene?

For hvis man absolutt skal sammenligne overgrep med ran: Er det ikke vanlig å lære barn at de ikke skal stjele? Hvorfor er det greit å lære bort at man ikke skal stjele materialistiske ting, men å lære mennesker at man ikke skal ta verdigheten fra andre… DET er liksom å strekke lærdommen litt for langt. Men samtidig… Lærer vi ikke bort at man skal være snill og grei? Kan det hende vi må gå litt i dybden på hva det egentlig betyr? Hvorfor er det så vanskelig å lære folk å respektere andre menneskers kropp?

“Jammen, alle må ta forhåndsregler”. Jada jada. Jeg hører deg. Jeg lurer også på hvor polstret disse menneskene er i sitt eget liv. Jeg antar de pakker ungene inn i bobleplast hver gang de skal sette seg på en sykkel. At de alltid følger trafikkreglene til punkt og prikke. At de aldri er overstadig beruset. At de aldri går noen sted på egenhånd. At de drar ut alle stikkontakter i huset før de legger seg. At de tar alle nødvendige forhåndsregler HELE tiden. For det er nettopp det de krever av et voldtektsoffer. 

Og har egentlig forhåndsreglene noe å si når overgrepet allerede har skjedd? Er det ikke da vi burde slutte å snakke om forhåndsregler og absolutt gå over på å snakke om overgriperen? Skjønner ikke folk at når man messer opp og ned om offerets ansvar så er man med på å gi overgriperen en slags kollektiv ansvarsfraskrivelse? At man er med på å gi mennesker med tilbøyeligheter for å gjøre slike ugjerninger “gode” unnskyldninger til å forgripe seg på andre? Vi er faktisk nødt til å jobbe med våre egne holdninger og måter å snakke om overgrep på for å forhindre denne “ukulturen”.

I Diana Scully og Joseph Marollas Convicted rapists vocabulary of motive: Excuses and Justifications” ser vi noen oppsiktvekkende beskrivelser av hvilke unnskyldninger voldtektsmenn har kommet med. De intervjuet 114 menn dømt for voldtekt, eller forsøk på dette, av en voksen kvinne i tidsrommet september 1980 til september 1981 (menn som var dømt for incest, sex med mindreårige eller voldtekt av menn var utelukket fra denne undersøkelsen). Det jeg finner mest oppsiktvekkende med denne er det at undersøkelsen er over 30 år gammel og disse unnskyldningene går igjen i dag i kommentarfeltene over hva kvinner burde ta som forhåndsregler.
Disse overgriperne unnskyldte ugjerningene sine med at det var rus inne i bildet og offeret var flørtende eller kjent for å være promiskuøs. Snille jenter satte seg heller ikke i fare for å bli voldtatt, noe en mann som plukket opp, og voldtok, en haikende jente bedyret.

Dette er ikke unnskyldninger menn med forkvaklede sinn finner ut av helt av seg selv. Hvis utgangspunktet vårt bare er å lære folk hvordan man unngår å bli et offer, er det enkelt å angripe noen når de går utenfor denne normen. En fyr i undersøkelsen som hadde voldtatt en servitør begrunnet det med at “alle vet jo hvordan servitriser er”, som om det var typisk at disse var “lette på tråden”. Var det noe han hadde funnet ut på egenhånd, eller var det typisk for omgivelsene rundt ham å påpeke dette? Vi kan ikke fortsette å fokusere på hva offeret inntar av rusmidler, deres bekledning og oppførsel som om dette er en direkte årsak til hvorfor de blir voldtatt. Hva med overgriperens inntak av rusmidler? Hva med deres holdning til lettkledde kvinner? Hva med deres oppførsel? 
For enkelte virker det så lett å avfeie dette med at gjerningsmannen var fra en annen kultur. Med en annen hudfarge og andre verdier. Men slike gjerningsmenn er jo like forskjellige som ofrene deres. Og hvorfor er det så enkelt å si at andre kommer fra en dårlig kultur, men ikke se at vi kanskje har litt av dette selv?

Jeg kan diskutere dette i evigheter, men for å avslutte dette for denne gang: Her er en liste med forhåndsregler for å unngå å bli en overgriper:

1. Ikke put dop i drinken til folk.
2. Hvis dop eller alkohol gjør deg til en klåfingra idiot, unngå rusmidler.
3. Selv om noen er fulle og hjelpeløse så trenger du ikke å tvinge deg på dem. Hjelp dem eller la de være i fred.
4. Hvis du ser noen sove, la de sove i fred.
5. Når du ser noen gå alene langs gata, la de gå i fred. 
6. Hvis du ser noen som står i veikanten, enten fordi bilen deres har brutt sammen eller de haiker, ikke voldta dem. De vil ha hjelp, ikke ytterligere problemer. 
7. Ikke bryt deg inn i noen sitt hus, leilighet eller bil for å voldta de. Og hvis du bryter deg inn av andre grunner og finner noen som er hjemme, ikke voldta de da heller. 
8. Gå aldri alene! Hvis du tror du kan være i fare for å begå overgrep, få en venn til å passe på deg.
9. Selv om noen har på seg lite klær så betyr ikke dette at det er ok å voldta vedkommende. Selv om du syns de ser horete ut.
10. Det er ikke greit å voldta prostituerte heller.
11. Nei betyr nei. Ja betyr ja.
12. Ingen mener ja når de sier nei.
13. Selv om noen flørter med deg så betyr det ikke at vil ha sex med deg. Aksepter det.
14. Hvis du må true noen med våpen for å ha sex med deg, så er det ikke sex. Det er voldtekt.
15. Selv om noen har sex med “alle andre” så betyr ikke det at de vil ha sex med deg.
 

4 kommentarer
  1. Jeg blir litt forvirret. Først sier du at man må slutte å komme med råd som kan gjøre at man kan unngå å bli voldtatt, så sier du at man bør gi noen råd, og så er du i mot igjen. Hva mener du?
   Og rådene jeg har sett sier ikke: ikke kle deg som en hore!
   De sier “pass på at du ikke er alene” eller “pass på at du ikke blir overberuset”. Er dette så galt?
   Ingen lærer barn at det er feil å drepe, at det er feil å drive med incest, at å kutte opp små dyr osv er galt. Det er ting som man forstår er galt. De som IKKE forstår det vil neppe lære noe av de rådene du foreslår. Og DERFORer det bedre å gi råd om hvordan man best kan unngå situasjoner der man kan bli drept/voldtatt osv.
   Tror du en potensiell voldtektsmann vil stoppe seg selv og si:” nei, vent litt. Nå bryter jeg jo råd nummer 5. Jeg bør komme meg hjem!”
   Vi lærer barn å ikke slå. Sjekk statistikken for blindvold og slagsmål i Norge så ser man at det ikke går så bra. Derfor prøver jeg å unngå mørke bakgater, gå alene osv når jeg er ute og drikker. Jeg tenker ikke at det er noe feil i det, jeg tenker at det er logisk.

  2. Runar: Vi alle tar forhåndsregler uansett hva vi gjør, dette er helt grunnleggende, men å KUN fokusere på dette, hva offeret kunne gjort for å unngå voldtekten, er helt idiotisk. Jeg syns man burde gjøre BEGGE deler, lære folk hvordan man passer på seg selv OG at man ikke skal tvinge seg selv på andre. Jeg tenker det er mer logisk enn å bare gjøre en av delene.

   Og jeg er uenig med at barn forstår av seg selv hva som er galt og ikke, dette er jo selvfølgelig noe man er nødt til å lære mennesker fra de er små, eller mener du oppdragelse er helt unødvendig? Hvis man ikke lærer et barn at det er galt å stjele så vil de selvfølgelig fortsette med dette uten anger. Noen har tilbøyeligheter for faenskap, andre lærer det gjennom miljø. Så poenget er ikke at ved et eventuell overgrep tenker gjerningsmannen “oi nå bryter jeg regel nummer fem”, poenget er at han ikke skal sette seg selv og noen andre i den situasjonen fordi han vet fra før av at det er noe grunnleggende feil med å gjennomføre det han driver med. Og for å vite det så må vi OGSÅ ha fokus på det at INGEN har rett til å tvinge seg på andre.

   Jeg finner det utrolig underlig at du kun mener at folk er utstyrt med intelligens nok til å vite bedre enn å utsette seg selv for fare enn å ikke utsette andre mennesker for fare. Du tar for gitt at voldtektsmenn er sosiale utskudd som er skadet fra fødselen av og derfor ikke vet bedre, uansett hva man forteller dem. Dette er igjen feil og kan backes opp av utallige undersøkelser gjort av mennesker som har begått slike ugjerninger. De finnes i alle former, fasonger og kategorier. Noen forstår at det de har gjort er galt, andre forstår det ikke, og disse kommer fra ulike sosiale forhold, alt fra rik til fattig. Det som er en gjenganger er at flere av disse mener de har en rett til å forgripe seg på andre, de setter seg selv over andre mennesker, og det er en berettigelse vi er nødt til å gjøre noe med.

  3. Voldtekter skjer dessverre hele året, mye mørketall der. Bra med en debatt og det er bra at man tar sine forhåndsregler. Tror det er eller kan være endel alkohol inn i bilde når det gjelder voldtekt. Man lærer av sine feil og av andres erfaringer hvordan man bør oppføre seg og kle seg på fest.

  4. Helge: Veldig mye mørketall, spesielt av menn som blir voldtatt (både av menn og kvinner). Hvordan passer såkalte forhåndsregler for dem på fest? Hvordan burde de kle seg og oppføre seg for å unngå overgrep?

   Og ja, ofte mye alkohol og rus inne i bildet, men mest opptatt av hvordan det er fra gjerningsmannen sin side. Flere som er dømt for f.eks festvoldtekt unnskylder seg med at de var rusa og at de aldri ville gjort noe sånt til ellers.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg