Greedy Bird

Da vi flyttet inn her i fjor høst var det mye som skulle fikses og pusses opp, men vi prioriterte i første omgang fuglehuset. På den tiden ønsket vi å se litt mer til småfuglene, men det ble dårlig med besøk takket være de eiesyke skjærene som trasket rundt ute i hagen her. De skremte vekk alt fra småfugler til katter. Ja, selv jeg var til tider redd for å sette meg på terrassen i frykt for at de skulle komme hakkende etter meg. De virket ikke særlig fornøyde med at huset hadde fått nye eiere (eller kanskje det var derfor de forrige flyttet??), men etter at jeg glemte en pose med rekeskall ute på terrassen så ble humøret deres noe lystigere. De hadde det i alle fall kjempegøy der de hakket løs på søppelposen og strødde reker utover hele hagen.  

Det lystige humøret skyldtes nok at de ventet på at vi skulle sette ut mer godsaker, men da det ikke skjedde så begynte jaggu de store skjærene å stjele mat fra fuglehuset, som verken er konstruert eller plassert på en måte som gjør det til en ideell matstasjon for middelsstore fugler.
Det er egentlig litt fascinerende å se teknikken de har lagt seg til for å klare dette. De henger seg fast i mursteinveggen ved siden av, henger der et øyeblikk før de prøver seg på et grasiøst og lett hopp over til fuglehuset. Men de er verken grasiøse eller lette, så hele fuglehuset begynner å svinge raskt frem og tilbake mens skjæra selv tviholder seg fast i den ene kanten. Resultatet er at de heller mesteparten av frøene utover terrassen og ser ut til å påføre seg selv en mild form for svingsjuke. De ser i alle fall ikke ut til å fly noe særlig bra etterpå der de seiler inn i verandadøra.

I fjor trodde vi også at denne oppførselen fra skjærene skremte vekk småfuglene, men jeg har nå forstått at fraværet deres rett og slett skyldtes at de hadde dratt på ferie til sydligere strøk.
I år er det massiv trafikk til og fra dette fuglehuset, både fra små og store fugler. Selv en fuglekikker hadde blitt sjalu over hvor mange ulike arter vi ser ut til å få besøk av på daglig basis.
I motsetning til skjærene ser også småfuglene ut til å forstå funksjonen av dette fuglehuset, de sitter i alle fall pent og pyntelig på kanten mens de plukker frøene fra den store dispenseren, men her om dagen dukket det opp en liten krabat som ble i overkant grådig. Han trykket nemlig hele seg igjennom denne smale sprekken:

Han er kanskje ikke den første fuglen som har gjort dette, for de klarer jo å presse seg gjennom forholdvis små åpninger, men han er den første til å glemme hvor han kom fra og den første til få et klaustrofobisk anfall. Jeg aner ikke hvor lenge han var innestengt for det var en ren tilfeldighet at jeg oppdaget dramatikken som utspant seg på terrassen, og med den flaksingen han bedrev med så var jeg redd han kunne brekke en vinge. 

Men etter å ha plukket ned fuglehuset og løftet på taket så forsvant han i rekordfart opp i lufta, så begge vingene var intakte. Hva slags traumer han sliter med i etterkant er det vanskelig å si noe om, jeg rakk aldri å legge merke til noen spesielle kjennetegn ved ham (eller henne. Jeg vet egentlig ikke om det var en mannefugl. Eller hva slags fugl det var.), så jeg vet ikke om han har vært her siden eller om han har stukket av for godt. Men hvis han kommer tilbake så håper jeg at han er smart nok til å ikke gjøre den samme feilen igjen. 

Insanity: Doing the same thing over and over again and expecting different results.”
Albert Einstein

2 kommentarer
  1. Vet at dette ikke har så SKJÆREnde mye med dette innlegget å gjøre, men jeg satt faktisk litt og tenkte nå… At jeg tror kanskje jeg har laget et fuglehus for mange herrens år siden.
   Håper forresten en erfaren og dyktig filmskaper plukker opp dette innlegget en dag og gir disse skjærene sin egen thriller!! xD

  2. Aylar Von Kuklinski: Kunne helt klart blitt en oppfølger til Hitchcocks “Fuglene”….! Og akkurat nå er jeg litt sur, for her driver jeg og rydder opp etter disse fuglene, mater de og redder de.. Og hva er takken? Jo, en av de BÆSJET nettopp på meg da jeg satt ute å sola meg. Makan.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg