Spinking og Sparing

Siden økonomien min ble kraftig redusert i høst har jeg måtte revurdere mye av pengebruken min, og ikke minst ha langt mer kontroll over utgiftene mine enn tidligere. Nå bor vi jo også i hus med større lån og større utgifter, så det er viktig å holde seg a jour med alt. Før, da jeg hadde jobb og leilighet, hadde jeg høy inntekt og lave utgifter, så det var lett å leve herrens glade dager. Jeg klarte fortsatt å blakke meg hver måned fordi pengene gikk til fyll, uteliv og alskens dritt. Det er ganske irriterende å tenke på hvor mye jeg kunne spart og fått ut av alle de pengene om jeg var like oversiktlig som nå, men som en meget smart spareblogger sa: Det er en læringskurve som måtte til.

Sparebloggeren er forøvrig Voksen til slutt, absolutt verdt en kikk om man er nysgjerrig på gode sparetips og måter å sette opp budsjett. Jeg er forholdvis ny på både budsjett og sparing (når det gjelder privatøkonomien), så jeg har mye å lære og syns det er spennende å lese tips og råd fra andre. Så da sparebloggeren lurte på om jeg ville være med på en runde fellesinnlegg, hvor ulike bloggere svarer på diverse spørsmål om sparing, var jeg i grunn ikke i tvil. Moro fordi jeg det gir meg en unik sjanse til å tenke nøye over egne valg, og moro fordi jeg får muligheten til å lese hva andre gjør i de samme situasjonene. Forhåpentlig vil noen lære noe av meg, og jeg lærer noe nytt av andre.

1. Hva er den viktigste, sparsomme tingen du gjøre hver dag for å spare penger?
Siden jeg fortsatt er i en fase hvor jeg må kjempe om å være sparsom så må jeg konstant vurdere behovet mitt før jeg kjøper noe. Da vi flyttet inn i leiligheten vår i 2011 bestemte vi oss for å holde antallet ting og eiendeler på et minimum, så jeg er veldig flink til å ikke kjøpe unødvendig dill til hus og hjem. Den daglige kampen omhandler mat. Og som en overkant matglad og gravid kvinne så er ikke dette en lett kamp heller… Men det beste for meg er å ha en oversikt over faktiske kostnader, så jeg fører regnskap over hva alle måltidene våre koster. Så når jeg står på butikken og vurderer å kjøpe en ferdigsalat så er det enkelt å la være når man vet at en kan lage det samme selv for en fjerdedel av prisen. Det har absolutt gitt meg en større boost når det gjelder å bli flinkere til å lage mat hjemme, men det hender selvfølgelig at jeg faller for fristelsen til å kjøpe take away. Men det skjer som regel på samboerens bekostning…

2. Hva er din beste tips/strategi for å spare penger på husholdningskostnader?
Ha oversikt over alle utgifter og følg med på både vann og strømforbruk. På sommertid så er det lurt å skru ned varmekabler, og siden det er så lyst ute så trenger man heller ikke å ha på så mye lys inne. Sparepærer og LED-lys er også fint å bruke, alle monner drar. Det er forøvrig en god ide å aldri ha på verken lamper eller varmekabler unødvendig. Og har man mulighet til å investere i varmepumpe så er dette en super måte å unngå å bruke varmeovner, disse har en tendens til å dra mye strøm. 
Skru av vannet når man pusser tennene, og aldri la det renne uten grunn. Kan man også minimere bruken av varmtvann så er det veldig fint (kaster litt stein i glasshus her fordi jeg elsker lang og glovarm dusjing…). Både vaskemaskiner og oppvaskmaskiner pleier å ha økoprogrammer som reduserer strømforbruket. Har man mulighet til å henge opp klær så er det bedre enn å bruke tørketrommel. Og selvfølgelig vaske klær så sjeldent som mulig, og med full maskin. Jeg har også blitt flinkere til å bruke samme plagg i flere dager eller henge det tilbake i skapet hvis det verken er skittent eller lukter.

3. Hva er ditt beste tips til å spare penger på mat og husholdningsprodukter?
Jeg er heldig som bor i en by med 8 ulike butikker i nærområdet, så jeg følger konstant med på tilbudene deres og får derfor alltid handlet enkelte husholdningsprodukter og matvarer til redusert pris. Litt avhengig av hva vi har behov for så sparer jeg omlag 600-1000 kroner i måneden på dette. Cluet er også å handle det man trenger på salg. Ikke la deg lure av fancy salgsplakater… Å kjøpe noe på salg som man egentlig ikke har behov for er det samme som å bruke penger unødvendig.  

4. Hva er ditt beste tips til å spare på klær? 
Før kunne jeg dra på shopping og blåse bort et par tusen på klær som jeg syntes var fine. En periode var jeg f.eks hekta på kule t-skjorter og endte da opp med å ha tonnevis av t-skjorter og ingen bukser… Nå handler jeg litt etter hvert og kun etter behov. Hvis det er på tide med en ny bukse så ser jeg an hvor mye penger jeg har til rådighet og kjøper ingenting så fremt jeg er 100% fornøyd med valget mitt. Jeg kjøper heller en superfin bukse til 500 kroner enn f.eks tre halvdårlige til samme sum som jeg kvier meg til å bruke. Men jeg tråler ofte internett opp og ned etter gode tilbud som gjør at jeg får ganske mye valuta for pengene. Og hvis jeg kommer over klesplagg jeg liker på butikken så bruker jeg gjerne fem minutter på å sjekke om det er mulig å få det billigere på internett. Man får det ikke med seg hjem med en gang, men hvis jeg kan spare et par hundrelapper så er det verdt ventingen!

5. Hva er din beste strategi for å holde deg unna gjeld, eller betale ned gjelden?
Jeg jobber fortsatt med å betale ned kredittkortene mine… Men det viktigste er å betale mer enn det faste beløpet for det dekker som regel bare gebyrer og renter, så summene går sakte, men sikkert nedover. Det beste ville vært å ikke ha denne gjelden, men den kom heldigvis ikke av uforsvarlig bruk, men uforutsette kostnader jeg måtte ut med like etter at jeg mistet jobben i høst så det føles i hvert fall ikke ut som sure penger. Sånn alt for mye…
Når det gjelder netthandel så holder jeg meg unna handlekontoer og betalingsutsettelser. Skal jeg handle noe så betaler jeg enten upfront eller med faktura som kommer med forsendelsen. Kommer det faktura så legger jeg denne inn i nettbanken med en gang slik at den ikke glipper eller blir utsatt på noen måte. Jeg har en handlekonto som jeg er komfortabel med å opprettholde og den er på Ellos, men der setter jeg inn summen som blir brukt, og siden det bare er en konto så er den lett å holde styr på.  

6. Vennligst del en ting du gjør for å spare penger som folk ikke vet om?
Jeg har blitt en kløpper på å bruke kuponger! Meny og Coop er butikker som har rabattkuponger, og noen ganger gir de til og med bort varer gratis! Kan man laste ned ned en app eller melde seg inn et sted for å spare penger så har jeg ingen betenkeligheter med dette (selv ikke Æ-appen til Rema 1000 som ser ut til å være kraftig forhatt, spesielt her i Drammen etter at de nektet å selge Aass pils. Men den gjør at jeg får 10% rabatt på 10 produkter, i tillegg til rabatt på frukt og grønt… Så… Beklager Aass…) . Resultatet er at jeg har en hel lommebok stappet med medlemskort og stempelkuponger liggende i bilen i tilfelle jeg skal innom noen av disse stedene… 

7. Hvor viktig er det for deg å spare penger? 
Svært viktig, men dessverre ikke noe jeg har vært særlig flink til før (bortsett fra BSU). Det rare er at jeg klarer å spare mer nå enn da inntekten min var høy. Antakelig fordi det å miste jobben uten noe særlig buffer fikk meg til å innse hvor sårbar man er når man ikke har penger i bakhånd (og spesielt når det gikk opp for meg at vi må forsørge et bittelite menneske). Nå har jeg ulike kontoer for ulike spareformål. En til babyen, en til bryllupet vårt og en til generell sparing. I tillegg har både jeg og samboeren pensjonssparing for å sikre oss en god alderdom.
Foreløpig kan jeg ikke skryte av å ha spart så forferdelig mye, men jeg har vært flink til å ikke røre det som har blitt satt inn på sparekontoene og det er en god forbedring fra tidligere.

4 kommentarer
  1. Dødsbra! Elsker bildene, (lo faktisk høyt her på balkonen i det middeltidige solglimtet), og sinnsykt nøye du er! Skjønner absolutt at det blir penger av det!
   Hvordan funker appen Æ? Jeg har ikke lastet den ned, med de to nærmeste butikkene er Rema 1000, og jeg har ikke bil, så da blir det mye hos disse. Men jeg har ikke forstått hvordan det funker med appen….
   Jeg linker i innlegget mitt. 🙂
   KjerstiGulli har også laget ett innlegg: http://kjerstigulli.blogg.no/1501834861_bruk_mindre_spar_mer.html
   Ha en god helg

  2. Økonomi burde vært et fag i skolen. Har altid vært flink med penger, sparte mye en tid og dermed har jeg en god buffer nå. Smart at man gå i billigbutikker og handle f.eks Nille – sammenligne priser og handle stort med det samme. Man lærer av sine økonomiske vaner, er kontoen skall 2-3 uker må man leve deretter og ta det som en erfaring. Når man flytter sammen er pengebruk noe man må snakke om.

  3. Ingrid; voksen tilslutt: Heart and Brain er helt geniale når det kommer til følelser og fornuft 🙂

   Er jo forholdsvis tidlig i prosessen her, men det ser jo veldig lovende ut foreløpig! Og så er det jo så utrolig godt å alltid vite hva man må ut med og hva man kan rutte med.

   Æ-appen holder oversikt over de 10 mest kjøpte og dyreste varene du handler. Så du får 10% rabatt på disse og 10% rabatt på alt av frukt og grønt. Du registrere bankkortet ditt slik at dette trekkes automatisk fra når du drar kortet eller så kan de scanne strekkoden på appen i kassa. Summen du sparer trekkes fra der og da! Appen er veldig enkel og oversiktlig. Hittil har jeg ikke spart de aller største summene på appen fordi jeg handler mest på Kiwi, de har som regel de billigste prisene og der får man jo også trumf-bonus, men over tid så vil det jo bli en del!

   Ha en god helg du og!

  4. Helge: Det burde så absolutt være et fag i skolen for det er ikke alle som lærer det hjemmefra, selv om foreldrene er flinke med penger. Man regner kanskje med at barna har lært det, og så tar det litt av når de blir myndige. Kjenner jo en del som har gått i kredittkort-fella.

   Handler mye på billigbutikker, det gjør at jeg innimellom kan unne meg noe dyrt når jeg føler at det er verdt det.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg