Irriterende ting folk sier til gravide

Først og fremst: Det er ikke greit å klå gravide damer på magen, spesielt hvis du ikke kjenner dem! Som regel går det bra hvis folk spør først, men jeg syns fortsatt det er litt kleint. Og ekstra rart når jeg fikk tilsvar på kleinheten min rundt dette med at “en graviditet er for alle, og den må deles”. Det var jeg faktisk ikke klar over på forhånd, og jeg har heller ikke sett dette stå skrevet et eneste sted. For nei! Hvis jeg ikke vil bli tafset på, så vil jeg ikke bli tafset på. Punktum.

Gode råd er bra, men til en viss grad også svært irriterende. Man blir ganske sliten av at de fleste man møter på skal fortelle en det samme om og om igjen. Som at man ikke burde løfte tungt (som jeg ikke vet hva jeg selv er i stand til å løfte), eller hvilken type mat man ikke burde spise.
Enkelte har også misforstått en del anbefalinger og overreagerer ekstremt i forbindelse med dette. Som da ei dame fortalte meg at jeg ikke burde være i nærheten av katter fordi det er farlig (katter kan ha en parasitt som heter toksoplasmose, denne er stort sett ufarlig, men hos gravide kan det føre til spontanabort og misdannelser hos fosteret. Man skal derfor være forsiktig når man håndterer katteavføring, men det er like viktig å f.eks skylle grønnsaker og frukt godt da man kan få i seg parasitten på den måten), eller da ei venninne mente jeg burde ta på meg sko da jeg skulle sitte ute på min egen terrasse (det er ikke farlig i seg selv å gå barbeint som gravid, men det anbefales at man ikke gjør det på områder man ikke er kjent i tilfelle man tråkker på avføring eller rusten spiker).
Jeg er glad for at vi i dag har nok kunnskap til å vite om det ene faremomentet etter det andre, men vi skal ta forhåndsregler, ikke bure oss inne. 

“Er du sikker på at det ikke er tvillinger?”
Å stille spørsmål ved hvor mange barn som ligger i magen min forteller meg at du syns jeg er feit.
Og det er ikke kult.
Faktisk så syns jeg det er skrekkelig hvor vanlig det er å snakke om vekta til den som er gravid, som om det er helt legitimt å nevne at jeg har blitt tjukk i tide og utide. Og hvis jeg er ukomfortabel med dette, og sier det høyt, så avfeies det med at vektøkning i graviditeten er helt normalt, men jeg syns fortsatt ikke det er normalt at folk snakker sånn om kroppen min. Dessverre er jeg ikke så flink til å si ifra når det blir kleint. Som regel sitter jeg bare å smiler og ler med fordi jeg ikke vil høres sutrete ut, men innvendig brenner det. Jeg blir sint, lei meg og såret. For hva om kiloene ikke renner av senere og jeg forblir i denne tilstanden? Jeg var jo ikke akkurat liten fra før av heller liksom… 

“Jaja, du kan jo få en gutt neste gang.”
Dette har jeg kun hørt fra et par eldre damer, men det var til gjengjeld ekstremt ubehagelig. Jeg vet ikke om det skyldtes den snevre tankegangen eller følelsen av at barnet mitt ikke er godt nok fordi det er ei jente. Selv har jeg ikke tenkt noe over kjønnet og ville helst ikke vite noe om det før ungen kom ut. Samboeren var derimot sjukt nysgjerrig, og siden jeg stort sett får det som jeg vil om dagen så skulle han få gleden av å vite kjønnet, men jeg tok det som en liten seier da vi var på ultralyd på sykehuset og bebisen ikke ville snu seg slik at det var mulig å se hvilket kjønn det var. Ikke at det stoppet min bedre halvdel som booket oss inn på en 3D-ultralyd 10 uker senere. Der kunne de stadfeste at det var ei jente (legen viste oss et bilde av kjønnsorganet og sa “her ser man helt klart at det er ei jente”, men for å være ærlig så skjønte jeg ikke hva han mente med “helt klart”. Det så mer ut som trynet til Dr. Zoidberg fra “Futurama”), men vi hadde blitt glade uansett kjønn. Det viktigste er jo en frisk bebis!

“Har du ikke fått ungen enda?”
Næmmen så fint at du syns dette tar litt lang tid da, for jeg syns jo det er helt fantastisk å bruke 9 måneder av livet på å ruge ut en unge og deretter gå over tiden… 
De fleste svangerskap varer i 40 uker (og 2 dager eller noe…), og det er innafor å gå opptil 14 dager over tiden. Etter det så setter sykehuset i gang fødselen. Så det er faktisk ingen som går gravid unødvendig lenge, så det er ikke min graviditet det er noe feil med, men tidsperspektivet ditt.

“Er bekkenløsning virkelig en greie?”
Tydeligvis så finnes det folk der ute i verden som ikke tror på bekkenløsning. Ja, du leste riktig. Det finnes folk som ikke tror at bekkenløsning er en reell ting, det er tydeligvis noe gravide bare finner på for å skaffe seg sympati. Man skal altså presse mellom 2 og 4 kilo gjennom et hull i bekkenet og folk tror ikke at kroppen har en eller annen mekanisme for å forberede seg til dette, en forberedelse som er mer smertefull for enkelte, rett og slett fordi vi alle er forskjellige
Jeg kan i alle fall bekrefte at bekkenløsning finnes (…) og at dette ikke er en vanlig form for stølhet. Smertene jeg opplevde på det verste er helt ulikt noe annet jeg har kjent tidligere, og som jeg inderlig håper på å aldri kjenne igjen. Det verste med bekkenløsningen er hvor uforutsigbar den er. Noe som funker en dag kan plutselig gjøre jævlig vondt en annen dag. Den beste løsningen for meg har vært å variere på å stå, gå, sitte og ligge. Men sistnevnte er jo uungåelig om natta, man må jo ligge å sove, men der komme “heldigvis” den hyppige vannlatingen inn… Det å stå opp hver time for å gå på do har hindret bekkenet fra å stivne helt om natta. Hell i uhell.


Disse punktene er i grunn bare en liten brøkdel av det gravide hører, og her er det bare tatt utgangspunkt i hva jeg har hørt og hva jeg syns har vært ukomfortabelt. Hva folk finner akseptabelt å snakke om når det gjelder en så personlig ting som en graviditet er veldig forskjellig, så en tommelfingerregel er å tråkke litt varsomt rundt gravide. Mange av de går rundt som noen levende hormonbomber, og er nok litt mer sensitive enn det de ellers er, og siden det bare er snakk om en periode i livet så syns jeg vi skal gi de litt spillerom.
Også er det viktig å huske på at selv om man som gravid er nødt til å forholde seg til en del forandringer så ønsker man ikke nødvendigvis å dele dette med gud og hvermann. Ikke spør en gravid dame hvordan unnfangelsen var når du møter henne å butikken, ikke dra opp t-skjorta for å kjenne på magen og ikke overøs de med “gode råd” og personlige erfaringer sånn ut av det blå.  
De fleste av oss ville taklet sånt dårlig til vanlig!


Pregnancy – makes all your shirts into crop tops.

13 kommentarer
  1. Åh, for hver morgen jeg står opp og ikke ser et innlegg fra deg, så håper jeg dere er i gang! Krysser fingrene for at det skjer noe snart! (Og ja, jeg vet det er nærme den ene irritasjonen, men selv om jeg ikke kan si jeg kjenner meg igjen, har ikke vært gravid, så kan jeg ha medfølelse!)
   Krysser fingrene!

  2. “en graviditet er for alle, og den må deles” … altså.. for fuck’s sake!
   Like greit at jeg aldri skal bli gravid, jeg ville blitt voldelig.

  3. Man bør helst passe seg og si noe til en kvinne som er gravid. Som i alle andre sosiale sammenheng er det ting man ikke sier. Helt sant at bare ungen er velskapt så kan kjønnet være det samme. Jeg har respekt for alle som er gravide. Lykke til..

  4. Ingrid; voksen tilslutt: Takk for det! Må jo bare håpe det skjer snart, men foreløpig ser det ut som hun tar seg god tid. Kan ikke akkurat si at jeg er den raskeste personen i verden, ikke faren heller, så det ligger vel i genene 🙂

  5. Nerdinnen: Med en dæsj hormoner i tillegg så ville nok faren for det vært større ja… Er egentlig overrasket over at jeg ikke har blitt voldelig selv, men det kan nok skyldes at jeg på grunn av jobbsituasjonen har hatt en veldig behagelig hverdag hvor jeg har hatt mulighet til å ta meg godt sammen før møte med folk.

  6. Doc&Dask: Er det ei god venninne så er nok takhøyden for slikt litt høyere 🙂 Det underligste er i grunn når mennesker man ikke, eller knapt, kjenner begynner å snakke om livmorshals, fødestillinger og diverse annet som er litt intimt.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg