Ting man trenger når man har en baby

Vel, hva noen trenger når de har en baby, for er det en ting jeg har lært så er det at babyer og folk er veldig ulike, så det som passer og fungerer for noen, blir helt feil for andre. Men her er ei liste over saker som har vært livsnødvendig for mitt vedkommende, og selvfølgelig hvorfor…

Bleiebøtte 
Ut i fra hva jeg kan lese på ulike mammaforum så er denne dingsen både elsket og forhatt, hvorfor den er forhatt aner jeg ikke for den er jo helt genial! Bleiebøtte er i grunn bare en helt vanlig søppelbøtte, men den har dobbel lukkemekanisme i tillegg til at den har en egen funksjon for posene. Man trenger ikke bytte pose, det er bare å trekke ut den gamle, klippe av, knyte og den er klar til bruk igjen. Digg! Det eneste jeg syns er surt med denne er at refillposene er litt dyre, sånn typ 319,- for tre refillposer, men til gjengjeld så varte den første i 7 uker (og da tømte vi den minst to ganger i uken), så tre refillposer kommer til å vare noen måneder. MEN… Det skal jo sies at bæsjebleiene til bebis er relativt harmløse nå. Lukten de kommer til å avgi når hun begynner med fast føde skal visst være lik døden. Så jeg håper den doble lukkemekanismen på bleiebøtta er like effektiv da…

Baby Call
Uten denne så hadde jeg løpt inn på rommet til bebis hvert tiende minutt. Det er godt å høre en lyd her og der som viser at hun har det bra, men blir det stille alt for lenge så må jeg inn å sjekke at hun fortsatt puster. Det var så mye snakk om krybbedød både på sykehuset og hos helsesøster de første ukene så jeg har fått kronisk angst for at hun skal slutte å puste i søvne.

Lenestol
Noe av det smarteste vi har gjort var å sette inn en lenestol på rommet til bebis slik at vi har et sted å sitte når vi skal mate, bysse eller bare kose. Spesielt om natta, men den stolen blir flittig brukt på dagen også fordi jeg og bebis bruker mye tid på rommet hennes når hun skal stelle seg, trene på å ligge på magen, bli bergtatt av uroen over senga eller ligger på gulvet og kaver mens hun prøver å kommunisere på det uforståelige babyspråket sitt.


Stedet hvor jeg tilbringer mest tid nå om dagen…
Det er en recliner så man kan også ligge i den, og ammeputa brukes ikke lenger til amming, men til mating. Stolen har også lommer på den ene siden hvor man kan ha litt nødvendigheter som snacks og lesestoff. For tiden har jeg en bok der (“Gravkammer” av Kate Mosse) som jeg ALDRI ser ut til å bli ferdig med. Jeg begynte å lese på den FØR bebis kom til verden, så jeg har brukt nærmere tre måneder, antakelig det lengste jeg har brukt på en bok noensinne. Og det ser ikke ut til at jeg vil gjøre meg ferdig med den i nærmeste fremtid heller… Snacks har jeg heller ikke der. Det er spist opp og jeg har ikke fylt på med mer fordi jeg er på “diett”.

Malt
Dette er for å forhindre hard bæsj, men man trenger bare dette hvis ungen din får morsmelkerstatning, noe bebis har gått over til på fulltid nå siden ammingen bare ble kos for henne og hun aldri drakk seg mett på de edle dråpene. Så gikk melkeproduksjonen ned, selv om jeg pumpet mellom slagene, så det var vanskelig å møte etterspørselen hennes. Og jo mer hun trengte, jo mer forbanna ble hun over at maten ikke kom like fort som på flaska, så til slutt endte det med at hele ammingen ble faset ut… Jeg har en ambivalent følelse til det hele. Noen dager tenker jeg at det er helt greit, mens andre dager får det meg til å føle meg som verdens verste mamma. Mest sistnevnte, selvfølgelig.

Preglife
Dette er hovedsakelig en graviditetsapp som var svært hjelpsom med å fortelle om min og barnets utvikling i svangerskapet, men i etterkant har den også holdt meg oppdatert på utviklingstrinnene til bebis. Kjekt! For med en gang man har vent seg til væremåten til bebis så endrer den seg, noe som er helt normalt siden hun tross alt vokser, men i starten tenkte jeg titt og ofte “Fuck. Nå er ungen min er ødelagt.” Og så klikket jeg inn på denne app’en og fant ut at hun er (forholdvis) normal.

Smokk
Da jeg sto i butikken en dag kom en gammel dame bort til meg for å fortelle meg hvor søt bebis var der hun satt i bilsetet sitt (vi har en Stokke Trailz vogn hvor man kan bytte på å feste bag og bilsete på understellet. Superkjekt! Og bebis sitter selvfølgelig ikke for lenge i bilsetet…) med enorme klinkekuler og en smokk hun smattet iherdig på. Damen berømmet også hvor rolig hun var, hvorpå jeg fortalte ta det var stille før stormen, men det trodde hun ikke noe på. “Hun der ser ut til å kose seg helt fint! Og som svigersønnen min sa: Den som oppfant smokken skulle ha fått fredsprisen!”
Godt poeng. Bebis har fått en helt annen ro etter at hun fikk smokken. I starten fikk hun alt for mye mat og gulpet som en galning fordi vi trodde hun ga oss matsignalet hver gang hun hadde et suttebehov. Etter smokken kom inn i bildet slapp hun å bli overforet, vi slapp å bli dynket i gulp og hun ble en roligere baby. WIN.  


Åja… Smokkesnor er også et must…! 
Har hindret mang en smokk fra å forsvinne…
Ikke minst så halverer det antall ganger man må sterilisere eller vaske den.

Stellebag
Denne er nesten litt åpenbar, de fleste med unge har vel en stellebag… Men visste du at man får en gratis stellebag med Lille Go’ produkter av Kiwi hvis du er Trumf-medlem? Og at du også kan få en bag med produkter fra Rema 1000? OG du kan få en boks med babystæsj fra Apotek1 hvis du laster ned app’en deres?
Vel, da vet du det.

To be continued…

2 kommentarer
  1. Her kommer et “fingeravtrykk” for her var det mye å ta tak i. Hva du trenger og hva du ikke trenger. Ofte er jeg himmelfallen over at unger faktisk også vokste opp “før i tida” i en tid hvor faktisk bloggere og andre forståsegpåere ikke fantes. Til og med i steinalderen (8000 – 1800 f. Kr) ble det oppdratt unger. Sannsynligvis kastet de bleiene rett i sjøen…men vent litt…de hadde kanskje ikke bleier på den tiden? I alle fall er det ikke funnet verken bleiebøtter eller stellebord i arkeologiske utgravninger fra den tiden. Og i middelalderen fantes ikke noe som het “barndom”. De “små” var “uferdige voksne” som bare trengte litt tid før de skulle begynne å praktisere som voksne. I England ble en 15-åring (Henrik) kronet til Konge i 1170, sannsynligvis hadde han nettopp blitt avvent puppen (vel, kanskje litt før da, få 15-åringer suger vel pupp…).
   “Krybbedød” er alles foreldre store skrekk, men mye er “opphauset” av media. Ikke at det IKKE forekommer, men det finnes mange andre langt mer frekvente og hyppigere dødsårsaker blant spedbarn enn “krybbedød”. Mitt råd der er å ikke tenke på det som noe mer frekvent enn mye annet. Diaresykdom er den mest frekvente dødsårsaken hos barn under 5 år på verdensbasis. Vår datter på nå 9 sluttet en kveld (da var hun 1 1/2 år) å puste, hun ble blå og vi ble (selvsagt) livredde. Nå kjenner jeg heldigvis til fenomenet falsk krupp ganske godt, og det er skumlere å se på for de voksne enn barnet. Og selv om barnet kan bli både blå i ansiktet og tilsynelatende ikke får til å puste, går som regel dette over så snart barnet tas opp av sengen og enda bedre om det får frisk luft. Å ta barnet ut et øyeblikk pleier å virke. Feberkrampe kan også oppstå, men dette går også som regel over av seg selv. Mange mødre (og fedre) har en tendens til å “pakke inn” babyen alt for mye – man tror gjerne den lille fryser, men sørg for god lufting og ikke tettpakk for mye klær på barn som har feber. Men dette skulle ikke være noe medisinsk foredrag så jeg slutter her.
   Ellers er det sikkert mye som babyer trenger. Det beste er nok som du sier å avgjøre dette for hvert enkelt barn – barn er faktisk, som du også sier, så forskjellige. Ikke alle råd er like god, heller ikke på nettet. Mye finner du faktisk ut selv også. Lykke til med fortsatt mange bekymringsfulle dager og lite søvn, men dog; dette er glemt om få år og du vil ha enda en/ei. Mark my words, missy…Men det viktigste: KOS DEG!!! For om noen år vil du savne denne tiden. ‘fin kveld!

  2. Det er mange ting en baby trenger f.eks en smokkesnor er en fin sak. Om noen år blir det snor på votter og andre ting som kan fort forsvinne.. Råd og tips fra andre er viktige men som i reklamen så er det ikke alt som fønker like godt. Kos deg.. Ha en fin dag.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg