Pølseproblematikk

//Repost

Kjører en liten repost fra gamlebloggen og vi skal gå hele to år tilbake i tid og finne et innlegg som startet med hele Norges pappablogger; Pappahjerte.
En varm julidag i 2016 kokte det nemlig litt over denne fyren som, i likhet med mange mennesker før ham, har undret seg over følgende (listen er kopiert fra bloggen hans): 

 • 8 grillpølser
 • 3 bratwürst (3 for 2-tilbud = 9)
 • 10 lomper
 • 6 store pølsebrød
 • 12 små pølsebrød

 

 • 8 hamburgere (én type)
 • 4 hamburgere (en annen type)
 • 2 veggisburgere
 • 6 hamburgerbrød
   

Jeg antar at dere er oppegående nok til å se problemet, men for ordens skyld:
Antall pølsebrød/lomper i en forpakning stemmer ikke overens med antallet man finner i pølsepakkene. Og jeg er enig i Pappahjerte, dette er et problem som genererer store logistikkproblemer (og jeg jobbet 11 år med logistikk). 

Om man bare har behov for ei pølsepakke, så er det nogenlunde enkelt å regne seg ut til antall lomper/brød. Velger man lompe vil man ha to lomper til overs. Velger man brød kan man ende opp med to for lite, evt fire for mye. Uansett, hoderegningen er forholdsvis enkel. Det blir derimot verre når man f.eks skal handle inn grillmat til jobben. Som i min tid besto av 24 sultne menn.
Alle skulle ha minst to pølser hver som tilsvarte 48 pølser. Halvparten vil kanskje ha lompe, resten ville ha brød. Gjerne ulike typer brød også. Eller ulike lomper. Og så måtte man begynne å regne mens man sto der i butikken da samtidig som man prøvde å holde orden på hvor mange grove pølsebrød man fikk på ei pølsepakke. Men så var det jo 12 brød i posen. 8 pølser i pakka. 4 til overs. Men hvis man tok to pakker med grove brød så gikk det opp med 3 pakker pølser…. Så for å gjøre hoderegningen enkel for seg selv så begynner man å danderer grupperinger i handlevogna for å klare å holde en viss oversikt. 2 pakker grove brød med 3 pakker pølser i et hjørne. 1 pakke speltlomper med 1 pakke grillpølse, men man må huske på at der blir det to til overs… Og slik står man mens man desperat prøver å få pølsekabalen til å gå opp. Noe den aldri gjør. ALDRI.

Man rekker aldri å finne en løsning før man blir innhentet av dyp fortvilelse og frustrasjon, og før man vet ordet av det så man ender opp med å kjøpe ønsket antall pølser mens man lesser handlekurven full av ulike brød og lomper og krysser fingrene for at det er nok. Det hadde jo vært så mye enklere om antallet i disse pakkene samsvarte med hverandre. I hvert fall for oss med dyskalkuli. Men jeg skjønner at dette problemet ikke er noe problem for dere som kan 8-gangen utenat. Og det er jo egentlig ikke sååå vanskelig å regne seg frem til dette hvis man vil. Dessuten trenger vel de fleste av oss hjernetrimmen også. Men trenger vi all den overflødige maten? For det har stort sett vært den største årsaken til min irritasjon rundt dette. Det ligger alltid igjen pølsebrød eller lomper. ALLTID. Og disse går i 90% av tilfellene i søpla. 

Hvis ikke det å belemre forbrukerne med slik vanskelig hoderegning er en god nok grunn til at pølse – og pølsebrødsprodusenter skal snakke sammen, så ville jeg i hvert fall trodd at det å kaste mat er et dugelig argument. MEN NEIDA. Isteden flommer kommentarfeltet til Pappahjerte over av en hel masse tips og råd for hva man kan bruke disse ekstra lompene til, men å be produsentene om å gjøre en endring så vi IKKE trenger å sitte med ekstra brød? Nei fysj for noe idioti! For å komme med slike ønsker, eller påpeke at dette er noe vi kanskje burde vurdere å gjøre en endring på, det er visst bare tull folk her til lands gidder å bry huet sitt med. Siden vi har så ufattelig mye ekstra tid å rutte med. Det er nemlig et jævla I-LANDSPROBLEM.

Og det er jeg forsåvdt enig i. Sutringen til folk som ikke skjønner problemstillingen gjør det til et i-landsproblem. “Herregud, det er jo bare mat” sa folka som bor på en bitteliten brøkdel av denne planten. En planet som har problemer med både hungersnød og fedme. I et land som kaster 5 TONN mat hvert TIENDE MINUTT. Men det er klart at dette problemet er idiotisk når det finnes så mange andre lure ting man kan gjøre for å unngå den overflødige maten. Som f.eks:

– Fryse de ned.
Regner med at de fleste her er veldig flinke til å ta med seg både ei lompe og et brød hjem etter en grilltur i skogen for å putte den i fryseren? Men når det er sagt så har jeg prøvd på dette hjemme. Og hva endte jeg opp med? 8 pølsebrød i fryseren som var fryst ned på fullstendig ulike tidspunkt, hvorav et brød hadde ligget der i over et år eller er mer. Sorry, men dette er ikke matvarene jeg drar frem neste gang det er pølsefest. Men det største problemet mitt er faktisk det å huske på at pølsebrødet ligger i fryseren.

– Gi de til fuglene
Vel, når du først er ute i den skogen så er det langt bedre å gi dette tilbake til naturen, enn å drasse de med seg hjem, MEN undersøkelser viser at fugler ikke har godt av brødmat. I små mengder ja, men daglig foring er visst like sunt for fugler som det daglig inntak av junk food er for mennesker. Noen tror også at det er bra og bare dumpe brødrister litt rundt omkring så fuglene har et lite lager med mat, men det viser seg at dette tiltrekker seg i større grad rotter enn fugler.

– Spise de opp
Aah, det gode gamle argumentet om at når folk sulter i et land så må vi spise mer i et annet. Det er ingen vits i at vi skal trøkke i oss mer mat kun fordi vi ikke gidder å finne løsninger på hvordan vi skal redusere matsvinn på andre måter.

– Lage toast
Dette punktet er jo forsåvidt akkurat det samme som punktet over, men jeg liker at vedkommende i dette tilfellet presiserer at det er snakk om toast. Rettere sagt: “Lag en fuckings toast da, om det er så viktig at det ikke er matsvinn.” Tett etterfulgt av: “Og burde ikke plastikkposen den ligger i blitt bytta ut med noe mer miljøvennlig?????”. Huff ja, ser ut som vi har fokuset på feil sted. Matsvinn har visst ingenting med miljøet å gjøre.

– Kjøpe fem pakker brød og seks pakker pølser
Og denne fyren legger til: Vanskeligere er det ikke! Men hva om man bare er to stykker som skal spise pølser? Hva faen skal man med fire ekstra pakker med brød og fem ekstra pakker med pølser?

Men vi skal ikke gjør for mye narr av disse rådene.
Disse menneskene forsøker i det minste å finne løsninger, og det er mer enn hva man kan si om den sedvanlige gjengen som bare klager. Du vet, de som oftest klager på at andre klager over problemstillinger de selv ikke bryr seg noe om. De som syns avisa er teit som skriver om slik agurknytt midt i grillsesongen. Og så må de jo også sutre litt over at saken får mediadekning for det er jo helt uforståelig at en sak med 189 KOMMENTARER trender…. Og dessuten kommer det fra en blogger. Bare det er jo grunn nok til å fnyse av saken. Bloggere skriver jo bare om tulleting. 

Kan de fleste av dere med hånda på hjerte si at dere alltid gjør noe fornuftig med den ekstra lompa eller det ekstra brødet? Er dere virkelig så flinke? Jeg er IKKE så flink. Faktisk så innbiller jeg meg at den siste lompa eller at det siste brødet vil gå ned i magesekken på høykant. Jeg må bare vente litt. Kanskje ta den dagen etter. Og så går den litt i glemmeboka. Kanskje dagen derpå igjen? 
Og plutselig kommer cravingen etter pølsebrød med chiliketchup og bodsennep, så man spretter opp av sofaen og løper mot kjøkkenet… Hvor man blir møtt av noe brunt og grønt i en plastikkpose. Maten har allerede mugnet. Så den går selvfølgelig i søpla.

Min personlige brødfavoritt er Hatting Lille Høvding Pølsebrød. 12 pølsebrød i en pakke på 360 gram. 30 gram per brød. Av erfaring pleier det å ligge igjen 2 brød etter våre pølsefester her hjemme. Det er til sammen 60 gram. Og hvis dette skjer 10 ganger i løpet av et år så har vi kastet 600 gram med mat. Det er 1/2 kilo. Og hvis bare 10 andre mennesker gjør det samme som oss så tilsvarer det 6 kg mat i søpla. Regnestykket i seg selv burde jo forklare argumentasjonen når det kommer til matsvinn.

Og kan vi ikke være ærlige nok til å innrømme at de fleste av oss er latterlig dårlig på dette? 
For jeg har vært på nok av grillfester til å vite at det er sjeldent pølser igjen, men lomper og brød er det alltid nok av. Og det havner som regel i søpla. Og så kan man jo spørre seg (igjen): Er dette egentlig bare et idiotisk i-landsproblem? Å klage over innholdet i disse forpakningene når de fleste av oss har både frysere og toastjern? At det er vår egen latskap som ønsker fokus på dette problemet så vi skal unngå å føle skyld når maten går i søpla? Til det siste spørsmålet er det vel et utvilsomt “ja”. Det skyldes nok en dose latskap at man ønsker en endring av dette hos produsentene. En liten porsjon dårlig samvittighet. Men er det ikke akkurat det vi burde føle når vi kaster bort MAT på den måten? Og så sitter det masse folk der ute og syns det er teit at man vil gjøre noe med det. Snakk om å ha det i overkant godt.

Men fortvil ikke! Jeg har funnet en utmerket løsning på problemet, og det kan vi takke NRK og EM for (red. i 2016). Først og fremst må jeg påpeke at jeg har vokst opp med en pølsoman av en far (som også har bidratt til å gi meg god innsikt i brød – og lompesvinn), og jeg hadde egentlig aldri trodd at jeg vil møte noen som kunne overgå hans fascinasjon og interesse for pølser. Det var helt til jeg hørte Tom Nordlie kommentere fotballkampene under siste EM. Der skortet det ikke på pølserferansene altså! Feilpasninger var pølse uten ketchup og en finte ble til pølse i brød. Det skal sies at flere påstår at dette skyldes et gammelt ordtak “å bli fintet i pølsebua”. Men jeg vet bedre. For Nordlie har vært i overkant glad i å bruke matreferanser før han, men da har det gått i både pomme frites og fruktfat. Så jeg antar at matreferansen kommer av hans nåværende matavhengighet. Så her kan vi ta et slag for miljøet OG hjelpe et medmenneske… Send alle overflødige lomper og pølsebrød til Tom Nordlie! 


Foto: TV2

3 kommentarer
  1. Pølser er godt og kan bukess til mangt. Synd at de er så dyre. Men hipp hurra for at Spar har pølser til 10 kr denne uka + mange andre varer. Men mat er godt og for mye av det kan bli et slit og bli kvitt kiloene. Start med gode vaner og gå turer. Men ei seng kan brukes til mangt, før og etter søvn man man hvis man vil bli mere kreativ i erotikkens verden. Men det er ikke alltid det passer. Men plaser den lille hos sine besteforeldre og skru av alle telefoner og pc-er i huset. Da kan det hende at senga får litt trim. Et bra liv i heimen er så mangt og man må ta vare på alle sider av livet. Sjøl skal jeg vaske tøy nå – og hva helgen tilbyr av ymse ting veit jeg ikke enda. Ha en vakker aften…

  2. Nerdinnen: Javisst! Hadde helt glemt den scenen der! Og denne ble jo utgitt i 1991, så pølse/brødprodusentene har dermed vært klar over dette problemet i _minst_ 27 år så da er det ekstra skammelig at de ikke har gjort noe med problemet…! Fysj.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg